De bokkenrijders en kasteel Amstenrade

De bokkenrijders en kasteel Amstenrade

bVision Photography

Rond 1200 vinden we de eerste geschriften over het dorp Amstenrade. Het dorp werd bekend omdat daar de familie Huijn zich daar vestigde in een versterkte toren. De familie Huyn was een bekende familie die de versterkte toren uitbouwde en er een comfortabel verblijf van maakten. De familie stond in hoog aanzien en de ridders van dit adelijke geslacht vond je in heel zuid Limburg. Van oorsprong stamde deze familie waarschijnlijk uit Huy in frankrijk. Uiteindelijk werd de familie in de rijksgravenstand verheven. Veel mocht dat niet baten, de laatste mannelijke graaf stief in 1668 en zo vervielen de eigendommen aan de aangetrouwde families.

bVision Photography

Het huidige vorm van het kasteel ontstond in 1788 en is een ontwerp van architect Bartholomé Digneffe. Het was aangekocht door de heer Willems, een schatrijke Luikse bankier, die er echter nooit gewoond heeft, hij stierf voordat hij erin kon gaan wonen en zo kwam het kasteel in handen van de familie d’Ansembourg terecht. Bij het kasteel ligt een mooi Landschapspark in Engelse stijl, waar ik regelmatig een ronde maak.
In de tijd van de bokkenrijders werd het kasteel gebruikt als gerechtshof en gevangenis. In de kerkers heeft menige bokkenrijder onder foltering moeten toegeven dat hij lid was van deze gewelddadige groep. Ook jonkheer de Gavarelle uit Geleen overleed hier aan zijn folteringen.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

 1. Prachtige foto’s. In de tuin is ergens een grot. Daar bewaar ik dierbare jeugdherinneringen aan. We gingen op kamp met de verkennerij naar het kasteel en daar hadden we een spannende speurtocht naar en door de grot. Zo leuk!! (ongeveer 50 jaar geleden hoor!)

 2. Wat een mooie architectuur en omgeving, en wat een trieste geschiedenis… ik had er zelfs nog nooit van gehoord. Nahja, het biedt hoop dat cultuur die wreedheden begaat, kan veranderen, laat ik het maar zo bekijken 🙂

 3. Dag Sjoerd!

  Wat een prachtig kasteel en wat een gruwelijke historie…
  Wat zouden de muren ons kunnen vertellen?!!
  Veel bloed en tranen…

  De laatste foto vind ik schitterend… dat doorkijkje….

  groet!
  Marlou

  .

 4. Mooi kasteel, je hebt het prachtig op de foto gezet van alle kanten.
  Ik ken een familie d’Huy zouden die ook ergens in de verte met elkaar verwant zijn?
  Fijne maandag gewenst.

 5. Ik beken: Laat ik nou al heel lang lid zijn van de Bokkerijders. Iedere dinsdagavond komen we bij elkaar. Sinds kort zijn we ook nog gecertificeerd, we voldoen aan alle door de wetgever gestelde eisen. Wie had dat gedacht een paar honderd jaar geleden.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: