Het jaar van de mijnen(1)
Het jaar van de mijnen(1)

Het jaar van de mijnen(1)

De oude mijnstreek

Day Of MonthHet wingebied van steenkool in Zuid-Limburg is onder te verdelen in twee streken, ook wel de oude en de nieuwe mijnstreek genoemd. In de oude mijnstreek heb je de plaatsen Hoensbroek, Brunssum,, Heerlen en Kerkrade liggen. De nieuwe mijnstreek is het gebied rondom Geleen-Sittard. In de oude mijnstreek werd al naar kolen gegraven vanaf de dertiende eeuw. Uit opgravingen is gebleken dat waarschijnlijk ook de Romeinen al kool gebruikte als brandstof in hun villa’s rondom Coriovallum (Heerlen). Het gebied maakte in die tijd deel uit van de provincie Germania Inferior. Het riviertje de Worm had een prominente plaats in de eerste kolenwinning. Uit de dalwanden werden kolen gehakt die gebruikt werden als brandstof voor de minder bedeelden.

click to see the picture big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Meer dan wat klein gereedschap was er niet en ook toen al moest een mijnwerker veel lef hebben. In de diepere uitgehakte gangen was gewoon te weinig verse lucht en van het stutten van gangen had men ook nog niet veel verstand. Het kwam voor dat de mijnwerkers naar adem snakkend boven kwamen, en velen ook niet als er weer eens een gang instortte. Toch werden er ook in die tijd, mensen leren snel, luchtgaten naar boven gemaakt en werden er gangen gemaakt tussen de kolengalerijen. De hele handel vond ook plaats op bij de ingangen van de galerijen, waar de handelaars de waar, in dit geval de kolen, konden kopen of ruilen. Iedereen tevreden, en met een paar duizend kilo kolenproductie in de week was dat ook geen probleem. Probleem werd het wel zo rond vijftienhonderd, de kolenlagen aan de oppervlakte raakten op en men wist niet goed hoe verder. Dieper ging niet, daar kon je zwemmen in het grondwater. Er werd naarstig gezocht naar oplossingen, en als de nood hoog is komen die er ook. (wordt vervolgt)

de mijnen

literatuur:
De verdwenen Limburgse Mijnen (Ingeborg Wind).
De mijnen gingen open, de mijnen gingen dicht (Bert Breij).

16 Comments

  1. Ik heb de kolenmijn bezichtigd in Valkenburg. Toen ik nog jong en rimpelloos was 😉 Een ding wist ik zeker: vreselijk om zo diep onder de grond je werk te moeten verrichten. Ik heb respect voor de mensen die dat gedaan hebben om brood op de plank te krijgen. Leuk om te lezen!
    Groetjes Kakel

  2. Mooi begin van je serie over de mijnbouw, Sjoerd.
    Zelf kom ik voort uit een geslacht van landarbeiders en turfgravers. Van de turfwinning weet ik dan ook meer dan van de mijnbouw, ik zal je serie dan ook met plezier volgen om wat bij te leren.

  3. Goede morgen Sjoerd, ik weet niet veel van de mijnbouw, ja wat je er op school over hoorde en ik ben eens in een mijnmuseum in Limburg geweest. Erg interessant dat je hier eens wat meer aandacht aan besteed in je blog, ik zal de vervolgen met veel aandacht lezen.
    Voor vandaag een fijne vrijdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.