Volvo Amazon(e)
Volvo Amazon(e)

Volvo Amazon(e)

bVision Photography

Day Of MonthLeuk is het als anderen ook af en toe eens wat foto’s sturen van auto’s, zoals in dit geval Jolie van Jolie.nl. Ook leuk overigens en mooi op tijd erbij geweest om haar voornaam als website te registreren.
In dit geval handelt het om een Volvo Amazon(e) uit 1968 met modelnummer P130. De Volvo Amazon is een ontwerp van Jan Wilsgaard en was vanaf 1957 verkrijgbaar als opvolger van de beroemde Volvo PV444 in de volksmond de kattenrug genoemd. Een verschrikkelijk betrouwbare, maar ook veel te dure opvolger en daardoor liepen de verkopen ook niet helemaal zoals gewenst. Daarom kwam er zelfs nog even een tussenmodel van de kattenrug op de markt, de Volvo PV544. Pas in 1965 verscheen de Volvo Favorit, een ietwat goedkopere en uitgeklede versie van de oorspronkelijke Amazon.

bVision Photography

De motor van de Amazon was oorspronkelijk een 1580 cm³ groot en werd een B16 motor genoemd, later werd dit gamma uitgebreid met eerst een B18 en later een B20 motor. Bij deze Volvo’s zat een typeplaatje van de motor op de gril gemonteerd. Op de foto wellicht niet zo goed te zien, maar er staat een plaatje op met B20, met een 1986 cm³ motor dus. Deze auto heeft bouwjaar 1968, en is dus een van de latere modellen. De serie werd gebouwd van 1957 tot 1970. Het model werd opgevolgd door de Volvo 140-serie.

bVision Photography

Een klein detail, wat wellicht niet iedereen weet, is dat het in 1956 ontworpen model oorspronkelijk als Amason werd uitgebracht, en er zijn auto’s in Zweden die met dit typeplaatje rondrijden. Volvo wilde voor de export de naam Amazon(e) gebruiken, maar deze naam had Kreidler reeds geregistreerd. De foto is afkomstig van de kreidler-florett.nl pagina. Dus werden alleen de model aanduidingen P120 (vierdeurs), P130 (tweedeurs) en P220 (station) gehanteerd. In de volksmond werd echter gewoon de naam amazon gehanteerd. De naam Volvo staat voor veiligheid en betrouwbaarheid. De Amazon is daar geen uitzondering op, Het was een van de eerste auto’s welke standaard voorzien waren van driepunts-veiligheidsgordels.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 Comments

 1. Een bekende de Volvo Amazon, deze zie je nog vaak rijden.
  Aan de beschadiging op de neus te zien is het een stevige lak die men aan heeft gebracht, net als het zware plaatmateriaal. Hans

 2. Wauw, wat kun je er veel interessants over vertellen Sjoerd!
  Leuk dat hij (kennelijk) opgeknapt is met een nieuwe motor, dan blijft ie weer even rijden.

  De vormgeving van oude auto’s vind ik vaak zoveel mooier dan van moderne, jammer dat de stroomlijning zoveel ‘vormverlies’ betekent (al is het vast beter voor het milieu :-})

  (Misschien maar goed dat ik geen rijbewijs heb, ik zou in een hele oude auto rijden ;-))
  De foto is trouwens gemaakt door Edwin, ik had geen telefoon bij me 🙂

 3. Goede morgen Sjoerd, mijn vriendin heeft heel lang dit model auto gehad, alleen in het wit, maar nu rijdt ze in een elektrische wagen, ik weet niet eens van welk merk. Je hoort dat kreng niet aankomen, levensgevaarlijk. . . Geef mij maar die oude Amazone veel meer karakter en je hoort tenminste dat er een auto aan komt.
  Fijne zaterdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.