Socrates
Socrates

Socrates

Day Of MonthGeboren: 469 v. Chr., Oude Athene
Overleden: 399 v.Chr., Oude Athene
Echtgenote: Xanthippe
Kinderen: Menexenos, Lamprocles, Sophroniscus
Ouders: Sophroniscus, Phaenarete, Broer: Patrocles

Socrates was een Griekse filosoof, die meester was in het stellen van lastige vragen om een probleem te kunnen analyseren. Eigenlijk was het gewoon een lastig kind dat steeds de waarom vraag stelde. Hij toonde aan dat je door het stellen van de juiste vragen een belangrijke bijdrage kon leveren tot het vinden van een oplossing van een probleem. Door uit te gaan van een probleemstelling die iedereen op zijn Jan Boeren fluitjes gedrag kan opstellen en daar de kritische vragen op los te laten, werd het eigenlijke probleem pas zichtbaar gemaakt.
Het doel van deze vraagstelling is te onderzoeken welke diepere, grotere, achterliggende principes er verscholen liggen voorbij de waarneembare werkelijkheid, die de oorzaak zijn van alles. Zijn deze principes er? Zo ja: met welke methode kunnen we ze dan bevatten? En wat zijn die principes nu precies van aard?. Deze methode zorgt er dus voor dat het probleem werd uitgediept totdat alle randvoorwaarden in beeld waren gebracht. Sorates was een meester in het stellen van vragen, maar een nul op het gebied van documentatie. Hij schreef niets op, maar sloot alles op in zijn hersenen. Alles wat over hem bekend is hebben anderen opgeschreven…
Het plaatsje is door mij met photoshop gemaakt uit diverse andere afbeeldingen van het web.

click to see the picture big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 Comments

 1. Ja, maar ik denk dan altijd, dat zijn allemaal maar woorden.
  Men doet wat men doet en dat noemt men dan consequent tot het zo gaat dat er een regel voor wat consequent betekent wordt overtreden en dan is men dat niet meer.
  Zoiets.

 2. Altijd leuk die datums voor ” v. Chr “, vraag me af wat Socrates hierop geantwoord zou hebben, ??? 😉
  Waarom schreef Sorates niets op ? was hij analfabeet ? Of is het dat schrijven tijd kost, en als je die niet hebt, dan ook niet aan het schrijven toe komt ……

 3. ha die Sjoerd,

  wat leuk, dat je dit hebt aangepakt…
  Ik wist eigenlijk niets van Soicrates. Wel had ik eens gehoord van socratische vraagstellingen.
  Het gaat er dus om dat je vragen stelt.
  Niet alles klakkeloos aanneemt ook…

  Goeie!
  Ik begin meteen: “Waarom zijn de bananen krom”

  Haha…
  Flauw he!

  Heb het goed vandaag…
  Marlou

  .

 4. Goede morgen Sjoerd, even schrikken van Socrates op de maandagmorgen. Ik ben nog aan het nagenieten van de mooie zondag en niet in een erg filosofisch bui eerlijk gezegd.
  Je hebt het zo mooi geshopt de oude wijze, jammer dat hij zelf zijn gedachten en conclusies niet op papier heeft gezet. Maar we zullen zijn theorieën dus alleen uit de tweede hand kunnen lezen.
  Ik wens je een fijne maandag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.