Margraten – door Frank
Margraten – door Frank

Margraten – door Frank

Gisteren 5 mei, op Bevrijdingsdag waren wij bij de gelukkigen die deze dag vrij hadden. Wij hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de Amerikaanse Militaire begraafplaats in Margraten te bezoeken. Hier zijn 8301 graven van militairen die in 1944 en 1945 gesneuveld zijn voor onze vrijheid. Het was er erg druk op de begraafplaats, veel mensen die kennelijk op deze Bevrijdingsdag de doden kwamen gedenken en eren. Dit jaar heeft men bij veel graven, en bij de muur met de namen van de vermisten, foto’s gezet van de doden. Een gezicht bij een naam. In totaal heeft men dankzij de “Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven” en de Fields of Honor database bijna 3300 foto’s zo kunnen plaatsen. Op deze begraafplaatsen ben ik altijd al diep onder de indruk, maar als je ze zo de gezichten van de mensen er bij ziet, niet wetend wat hen te wachten stond, daar word je echt stil van. Zoveel doden door de waanideeën van een aantal gekken. Laten we hopen dat we dit nooit meer hoeven mee te maken.

Margraten

12 Comments

 1. Frank-103

  Erg indrukwekkend, al die graven. Helaas zijn mensen erg hardleers of vonden ze oorlog voeren erg leuk, want na wo2 hebben de vs al weer diverse oorlogen gevoerd.

 2. Twee keer ben ik op Margraten geweest en ik was beide keren even onder de indruk. Al die veelal jonge jongens… En elk kruis betekent niet alleen een verloren leven maar ook vaak een kapot gezin. Ik vind het mooi dat de doden steeds vaker een gezicht krijgen op de graven.
  Mooie compilatie foto;s heb je gemaakt!

 3. Ik ben er nog nooit geweest, maar ik zie aan je foto’s wel dat het indrukwekkend is. Over een paar jaar als ze iets groter zijn, dat ze het beter kunnen bevatten, dan wil ik ze meenemen naar dit soort dingen.

  Love as Always
  Di Mario

 4. Goede morgen. Ja Frank ik ken Margraten en ben er meerdere malen geweest. Ook heb ik mijn kinderen allebei een paar maal meegenomen toen ze nog klein waren. Als je die zee van witte kruizen ziet, dan besef je de massaliteit van het sterven voor onze vrijheid pas goed.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.