Anne – door Frank

Anne – door Frank

Zo helemaal in het zuiden des lands te wonen heeft zo zijn voordelen. We wonen midden in een geliefd vakantiegebied voor velen, en vaak hebben we ook nog beter weer dan de rest van Nederland. Het buitenland is hier vlakbij en we kunnen ook nog eens kiezen uit twee buitenlanden. Goedkoop tanken over de grens, boodschappen doen, het kan allemaal als je wil. Maar een van de grote nadelen is dat vrijwel alles wat op cultuurgebied georganiseerd wordt, voor ons ver weg is. Om een of andere reden wordt dat grotendeels in de Randstad gehouden. Iets aan onze cultuur doen betekent daarom vaak reizen, en soms ook overnachten. Wij mogen graag een musical of een van de andere grote toneelspellen zien. De grote hebben we grotendeels al gezien, zoals “Soldaat van Oranje”, “The Lion King”, “Sister Act”, “Warhorse” en nu afgelopen zondag ook “Anne”. Warhorse zagen we wel hier in de buurt, in Heerlen. Voor Anne zijn we zondag naar Amsterdam gereden. Uiteraard waren we veel te vroeg daar, tegen beter weten in hadden we op mooi weer gehoopt en konden we nog wat Amsterdam in gaan. Maar aangezien we de parapluies vergeten waren en we van “suikergoed” zijn hebben we daar vanaf gezien. Lang geluncht hebben we wel. Vanuit het raam van het restaurant hebben we een van de “Costa’s” voorbij zien komen, wat op zich ook wel even het bekijken waard is.

Het theater waar Anne in speelt is nieuw, het heeft fijne ruime zitplaatsen; ik heb even rondgekeken, volgens mij kun je het toneel overal goed zien. Het decor is geweldig mooi gemaakt, evenaart dat van “Soldaat van Oranje”. Ik vond de acteurs erg goed in hun rol zitten, ze deden het erg geloofwaardig overkomen. Je kunt je ook nauwelijks voorstellen hoe het moet zijn geweest, om meer dan twee jaar, met al die mensen bij elkaar in de beperkte ruimte van “Het Achterhuis” ondergedoken te moeten zitten. Het was een indrukwekkende voorstelling, het einde bezorgde me kippenvel. Dat we nooit zullen vergeten wat een voorrecht het is om in vrede en vrijheid te mogen leven, iets wat nog steeds niet voor alle mensen op onze aarde is weggelegd.

17 Comments

 1. Oke, ik zal het er eens over hebben en wie weet ga ik dat ook eens bekijken.

  Ja, ach, hier in het Noorden is cultuur genoeg, maar Amsterdam is een leuke stad om te bezoeken, en het is tenslotte de hoofdstad.

 2. Het is bij jullie zó mooi wonen! Familie van mijn vader woont er ook. Vroeger waren ze de beheerders van een bungalowpark en elk jaar in maart – als de meeste huisjes leeg waren – gingen we er met heel de familie een lang weekend naar toe. Fijne herinneringen…
  De musical Anne vind ik uitstekend geschikt voor jongelui. Wil je hen bereiken,dan zul je je op hun eigen terrein aan moeten spreken en daar is de musical bij uitstek geschikt voor. Het mag nooit vergeten worden!

 3. Dit klinkt als een veelbelovende recensie, Sjoerd. En uiteraard mag dit verhaal nooit vergeten worden, net als al die andere mensonterende verhalen die uit deze oorlog zijn voortgekomen. Aanstaande maandag 2 minuten stilte.

 4. Frank-103

  Dat hebben wij omgekeerd, cultuur (ziggo dome,hmh etc) en sport (AZ en Ajax, circuit zandvoort) is binnen 30 minuten rijden, maar goedkoop tanken over de grens kost me een tank om er te komen. Het verhaal van Anne Frank kan ik wel dromen, ben ook in het achterhuis geweest, ik hoef daarvoor niet naar het theater. Ben wel naar de nieuwe film van The Avengers geweest, ook zeer de moeite waard!

 5. Een beladen onderwerp die altijd maar verteld moet blijven. We mogen het niet vergeten. Het is wel jammer voor je dat je zolang moet reizen ervoor. Maar.. ik moet ook altijd lang reizen als ik naar limburg wil (lees moet ;-))

  Love As Always
  di mario

 6. Anne’s verhaal moet steeds opnieuw verteld worden, net zoals de vele verhalen van andere mensen die de gruwel van oorlog zo hebben meegemaakt. Alleen heb ik wat moeite met een musical over dit soort zaken. Musicals zijn voor mij luchtige, vrolijke,vaak vermakelijke zaken. Maar misschien dat ik dat anders opvat dan de meeste mensen. Aan de andere kant is een musical misschien de enige manier om een nieuwe generatie hier naar toe te krijgen, zodat Anne’s geschiedenis blijft doorgaan.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: