De mijnwerker
De mijnwerker

De mijnwerker

bVision Photography

Day Of MonthGisteren in de ochtend bracht Marlou van Marlou’s praathuis, samen met Henry een leuke verrassing langs, een een ingelijste reproductie van de mijnwerker van Jan Toorop. Deze litho is in 1915 gemaakt, maar deze reproductie die oorspronkelijk bij de ouders van Marlou ophing is van een wat latere leeftijd. Hij is wel gesigneerd met een datum wat lijkt op 1917. Maar helaas zou ik hem uit de lijst moeten halen om de datum goed te kunnen ontcijferen. Op de achterzijde staat de onderstaande tekst, waarschijnlijk van rond 1987. Het is een ingekleurde litho in de originele lijst van een mijnwerker die ondergronds bezig is met zijn werkzaamheden. Jan Toorop (1858-1928) was een van de belangrijkste Nederlandse schilders uit de periode rond 1900. Hij werd op 20 december 1858 te Poerworedjo op Java geboren en stierf op 3 maart 1928 in Den Haag. Veel van zijn werken tonen zijn belangstelling voor de sociale ontwikkelingen in die tijd. In deze litho heeft Toorop een mijnwerker afgebeeld. Hoewel de mijnwerker onder moeilijke omstandigheden zijn werk moest verrichten, is hij niet weergegeven als een slachtoffer van de omstandigheden. Het is een oudere, maar gespierde man, vol concentratie en toewijding aan het werk. Deze manier van uitbeelden van de arbeider komt ook terug in andere werken van Toorop. Zo heeft hij enkele pasteltekeningen van sterke, trotse arbeiders in een ijzergieterij gemaakt. Een dergelijke visie sluit aan bij de ideeën van de toenmalige katholieke vakvereniging. Deze streefde naar samenwerking tussen werkgevers en werknemers: geen stakingen en verzet maar respect en harmonie.
Dank je Marlou, ik ben er heel blij mee en zodra hij hangt maak ik er wat foto’s van. En het was gezellig om jullie even te zien.

click to see the picture big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

18 reacties

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.