Colourized – door Frank
Colourized – door Frank

Colourized – door Frank

Colourized in het Engels ofwel ingekleurd in onze moerstaal. De onderstaande foto is in 1920 gemaakt door de Amerikaanse fotograaf Lewis Hine, en is wellicht zijn bekendste foto. In 1920 was kleurenfilm hooguit experimenteel verkrijgbaar, er werd toen vooral in zwart-wit gewerkt. Was kleurenfilm beschikbaar geweest dan hadden we nu wellicht ook naar een kleurenfoto gekeken. En begrijp me niet verkeerd, ik vind zwart-wit vaak ook mooier dan kleur. Maar behoudens de discussie over het mooie van juist zwart-wit was kleur in die tijd feitelijk niet beschikbaar en moest men wel in zwart-wit fotograferen. In de zestiger jaren van vorige eeuw kochten we zelfs meestal nog zwart-wit film omdat kleurenfilm ook toen nog voor veel mensen te duur was. En zeker ook het afdrukken van de foto’s was niet goedkoop. Door dit alles kennen we de meest recente geschiedenis sinds pakweg 1860 tot 1970 dan ook voornamelijk van zwart-wit foto’s.

Onderstaande sepiakleurige foto was de meest originele welke ik kon vinden op Internet en is ook nog heel goed in kwaliteit. Er zijn er meer te vinden, ook in een behoorlijke grootte, maar vaak zijn ze al zo vaak opgeslagen dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Bij het inkleuren zoom je vaak en ver in, om kleine details te kleuren, de achteruitgang in kwaliteit is dan heel storend zichtbaar. Eerst heb ik van de originele foto de randen afgesneden (digitaal) en hem vervolgens omgezet in zwart-wit tinten. Daarna is de foto onderdeel voor onderdeel ingekleurd, voor ieder onderdeel een aparte kleur. Een heel ander beeld, minder “dramatisch” door de kleur, dat wel. Maar we kijken hier naar een foto die bijna 100 jaar geleden is gemaakt, maar door de kleur ziet het er niet meer uit als geschiedenis, maar kon hij ook gisteren genomen zijn.

Origineel
Zwart-Wit
Colourized

20 Comments

 1. Een prachtige foto Frank, een foto zelfs die ik wel vaker in het leven ben tegen gekomen hier of daar, dat kan natuurlijk. Ik vind hem prachtig, in alle kleuren.

  Wat je zegt over zwart wit, hahaha ja, en ooit toen ik begon met echt fotograferen had mijn ex man zelfs een doka, maar alleen zwart wit kon hij ontwikkelen en dus in de late jaren tachtig, haalden wij ook nog zwart wit rolletjes en leerde ik zelfs hoe foto’s te ontwikkelen en hoe af te drukken, en dat ik zelfs delen van een foto kon afdrukken ipv het hele beeld, dat was best apart.

  X

 2. Ja, goedemorgen…
  inderdaad… ik kreeg jullie niet te pakken gisteren.
  Fijn, dat je het even laat staan.

  Wat een schitterende techniek is dat.
  Je maakt dan een kunstwerk om U tegen te zeggen…

  Dag!
  Groet van Marlou

  .

 3. Hoe de huidige techniek het verleden heeft ingehaald, en zelfs nu kan bewerken…… tot hedendaagse normen.
  Maar knap gedaan.
  Toch blijven de zwart-wit foto’s een sfeer weergeven die de kleur volgens mij nooit zal kunnen evenaren.

  1. De site was in verband met groot onderhoud aan de serveromgeving een tijd niet beschikbaar. Voor de mensen die het dus gemist hebben laten we dit stukje een dagje langer op de voorpagina staan.
   groot onderhoud

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.