Pininfarina
Pininfarina

Pininfarina

click to see the picture big

bVision & Photography

Het was eind vijftiger jaren toen de auto opeens opnieuw moest worden uitgevonden. Alleen de scores uit de windtunnel waren nog belangrijk. Als je dan kijkt naar de auto’s van nu, de SUV jes en ASO bakken, en nee ik ben er niet jaloers op, dan hebben we die tijd alweer achter ons gelaten. Iedere autoconstructeur moest destijds zijn eigen windtunnel hebben, Bertone, Abarth, Farina, allemaal. En het ene na het andere gedrocht rolde van de tekentafel naar de windtunnel. Veel hebben we er volgens mij niet van geleerd als ik naar de auto’s van nu kijk.

click to see the picture big

bVision & Photography

Toch heeft dit model uit 1960 wel wat, alleen al dat excentrieke, dat onveilige Reliant gevoel, de vleugels. Voldoende stof tot nadenken deze 1960 Pininfarina X Sedan, zoals hij officieel gedoopt is. Geen van alle ontwerpen ging zover als deze X. Grenzen werden overschreden en wat bijzonder was, hij was rijvaardig. Natuurlijk overleeft de auto de momentele normen niet. Het was ook de bedoeling om ervan te leren. Een luchtweerstand van 0.23 is iets waar de huidige autoproducenten spontaan op klaar zouden komen. Tegenvaller is uiteraard de op de achterwielen geplaatste motor. Een magere 1100 cc Fiat motor. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, een kleine 500.000 Euro en ik kan wel wat voor u regelen. De eigenaar is tevens virtueel sponsor van deze site dus….

click to see the picture big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

14 Comments

  1. Nee, hier krijg ik geen warme gevoelens van, ziet er wel uit als een futuristisch geval, raket eronder en hij kan mee doen in Star Trek (fictieve ruimteserie, niet te verwarren met de waargebeurde verhalen van Star Wars!). Maar die Pininfarina is ook de ontwerper van de Zwitserse locomotiefserie Re460, en die vind ik wel indrukwekkend mooi! Hachelijk?

  2. Goede morgen Sjoerd. Wel een model uit de oude doos. Maar die driewielers doen me altijd denken aan dat mopje over die platgereden dieren op de weg. Ach ik ben tevreden met mijn Ka en die is klein maar heeft gelukkig wel vier wielen.
    Fijn weekend gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.