Limburgs bier – door Frank
Limburgs bier – door Frank

Limburgs bier – door Frank

Net terwijl ik dit stukje over bier zit te schrijven, hoor ik op de achtergrond het Journaal, die een item heeft over comazuipen bij jongeren, een probleem dus. Ik moet toegeven dat ik in mijn jeugd ook wel eens wat meer gedronken heb dan wat goed voor me was. Vooral in mijn Militaire diensttijd is het wel eens uit de hand gelopen. Maar in coma ben ik nooit geweest, en het is gelukkig allemaal goed met me gekomen. Ik mag graag af en toe een biertje drinken, maar sla gerust wel eens enkele weken over. Afgelopen weekend verraste mijn echtgenote me weer met een mooie doos met iets lekkers. Bij Gulpener maken ze lekker bier, dat wist ik al van de pils die je in sommige cafés hier getapt krijgt. Maar zo’n doos geeft de gelegenheid om er een aantal meer te proeven. Inmiddels ben ik er al mee begonnen. De Château Neubourg, een pils in een mooie blauwe fles, ging er als eerste aan. Lekker, en de Wintervrund die kende ik al, maar die smaakt ook iedere keer weer alsof er een engeltje over je tong piest fietst. En inmiddels weet ik, dankzij de doos, dat in de Wintervrund 8,5% alcohol zit, dat verklaard waarom hij af en toe in de enkels gaat zitten. En één soort die springt er voor mij al helemaal uit tot nu, en dat is de UR-HOP. Een speciaal bier waar de hop pas later aan toegevoegd wordt en wat van de gist in de fles achter blijft. Het geeft een bier met een wat bittere afdronk, die je minuten later nog steeds proeft, een lange afdronk noemen ze dat bij wijn en dat zal bij bier ook wel zo zijn. En dat is het smaaktype wat ik het lekkerst vind bij bier. De rest moet ik nog proeven, dus daar ben ik voorlopig nog wel even zoet mee.
vrijheid
ontdek je smaak

13 Comments

 1. Lekker Frank, ik drink niet zo vaak of veel maar in Limburg op vakantie leerde ik kennis maken met Gulpener oud Bruin, ik was pas 14 of zo hoor, en die vind ik nog altijd lekker in de zomer, moeilijk te vinden aan deze kant van het land, hahahaha Maar ook de Gladiator welke ik niet in dit pakket zie zitten is erg lekker 😉

  X

 2. Weet je wat ik gisteren bij de slijter zag? Allemaal kleine kuipjes (qua grootte gelijk aan die waar in hotels vaak de koffiemelk in zit) waar verschillende smaakjes in liquide vorm in zaten. Die gooi je in een bierglas en daar giet je een gewoon biertje overheen. Dan krijg je bv. een biertje dat naar kersen smaakt. Zeg nou zelf: daar is toch geen lol meer aan?
  Sinds ik (noodgedwongen) niet meer fiets, drink ik ook geen oud bruintje meer.
  Lief van je vrouw!
  Lieve groet

 3. Ik was nooit een bierdrinker, en sinds ik glutenvrij door het leven ga is bier al helemaal uit den boze. Heel af en toe drink ik een Mongozo, dat is biologisch, fairtrade èn glutenvrij bier.
  Een jaar of wat geleden hebben we een rondleiding gehad bij de Gulpener bierbrouwerij. Na afloop was er een soort van quiz. En die heb ik toen gewonnen 🙂

 4. Ja Frank,

  dat zijn hele lekkere biertjes!
  We hebben pas in Limburg een aantal kunnen proeven.
  Ik denk, dat ik mijn verloofde ook zo’n mooie doos met Limburgertjes ga geven.

  Dag!
  Groet van Marlou

  .

 5. Goede morgen, ik heb het idee , dat het comazuipen iets van de laatste generatie is. Ook in onze tijd was er wel eens iemand flink bezopen, maar ik heb nooit meegemaakt dat er eentje door in coma in het ziekenhuis terecht kwam.
  Aparte biertjes kunnen heel erg lekker zijn, maar ik drink haast nooit alcohol meer. Soms in de zomer als het erg warm is een witje, maar dat is eigenlijk alles.
  Fijne woensdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.