Kasteel Hoensbroek en de ontheemde dieren
Kasteel Hoensbroek en de ontheemde dieren

Kasteel Hoensbroek en de ontheemde dieren

click to see the picture big

bVision & Photography

In alle vroegte begonnen de werklui met het uitgraven van de stalen omheining rondom het kasteel in Hoensbroek. Een grote machine pakte paal voor paal uit de grond, met gaas en al. Verdwaasd of eerder ontheemd keken de dieren toe hoe hun beschermde omgeving in een keer helemaal kaal en open werd opgeleverd. Ze waren er helemaal confuus van, om maar weer eens wat uit de gratie geraakte woorden te gebruiken. Ik werd meteen ingesloten door wat aanwezige ganzen die hun verhaal kwamen halen toen ik uit de auto stapte, alsof ik er wat aan kon doen dat die mannetjes hun omheining naar de mallemoer hielpen. Het hele verkeer was ook meteen ontregeld. Het gevogelte liep de straat op naar de (droom)vijver* aan de overzijde, keerden weer om naar de kasteel vijver en waren het spoor even bijster. Eigenlijk hadden ze daar een mannetje met zo’n pannenkoek neer moeten zetten om het verkeer te regelen. Het hekwerk paste niet meer bij het kasteel, vertelde een van de mannetjes me later, het was te hoog, benam het uitzicht op het kasteel en was niet meer van deze tijd. Het kasteel denkt door de open structuur een vriendelijkere uitstraling te krijgen. Het bestaande hekwerk wordt vervangen door schapengaas en een lage heg, maar daar gaat natuurlijk wel even wat tijd inzitten. Met de dieren komt het wel goed, ze zaten er niet opgesloten en konden vrij wegvliegen. Een beetje wennen, vooral voor het verkeer en alles zal reg komme. Dit wordt t.z.t. vervolgt.
* de droomvijver is de naam van de plaatselijke visvijver tegenover het kasteel

click to see the picture big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 reacties

 1. Het is alweer lang geleden dat ik op kasteel Hoensbroek ben geweest, heb er nog foto’s van ook ergens… had ik dat al niet een keer beloofd? Om die op te zoeken?

  Ik hoop dat het mooier wordt voor de omgeving wat ze gaan doen.

  X

 2. Goede middag Sjoerd. Kasteel Hoensbroek, daar ben ik met mijn man nog eens geweest, toen we een huisje in Limburg hadden gehuurd. Maar hoe het toen met het hekwerk was, zou ik niet meer weten. Nu is het gelukkig dat de ganzen weg kunnen vliegen wanneer al dat gedoe ze niet meer bevalt. Maar aangezien ze daar nog rondstappen, zullen ze het zeker niet snel opgeven. Ik wens je een fijne voortzetting van de maandag toe.
  Mooie foto’s trouwens.

 3. Kijkend naar de restanten van dat hekwerk, lijkt het me een goede keuze om het weg te halen. Eigenlijk had dat al veel eerder moeten gebeuren, lijkt me, want het is van een lelijkheid, en dat prikkeldraad geeft maar nare associaties. Met de ganzen zal het wel goedkomen, die vinden hun plekje wel weer als de rust is teruggekeerd.

 4. Hoi Sjoerd,

  en nou maar hopen, dat het er werkelijk mooi uit gaat zien!
  Een schapenhek is eigenlijk Schots… toch?
  Maar zal hier niet misstaan…

  De ganzen gaan hun rust wel weer vinden.

  Dag!
  Heb het goed vandaag…
  Marlou

  .

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.