Mijn zaadjes – door Frank
Mijn zaadjes – door Frank

Mijn zaadjes – door Frank

Of ik ook wat zaadjes van de “Nachtschone” wilde, vroeg mijn vader destijds. Ik wist zo niet wat het was, maar het bleek een plant te zijn. De zaadjes waren zwart en zo groot als een erwt ongeveer. “Deze zijn van de rode bloemen en die zaadjes zijn van de plant met de gele bloemen”. “Witte heb ik nog niet, maar die heb ik misschien volgend jaar” vertelde hij. Mijn vader had de zaadjes ook gekregen van iemand, en de planten hadden in de zomer volop in zijn tuin staan bloeien. Dus kon hij nu zelf zaadjes oogsten, mijn vader ging er mee om alsof het iets heel zeldzaams was, en ik nam ze daarom graag mee om ze te planten. Ik had voor de eerste keer in mijn leven een tuin, en die moest immers gevuld worden en die bloemen zagen er erg mooi uit, heel bijzonder. De zaadjes werden gezaaid en dat jaar had ik heel veel rode en gele bloemen. Zaadjes had ik daarna ook meer dan genoeg, dus het jaar daarop kon ik ze zo weer planten. Dat hebben we zo een aantal jaren gedaan maar ineens werd het vergeten en kwam het er ook niet meer van. Een paar jaar geleden kwam ik weer op het idee om maar weer eens “Nachtschone” te planten, maar vreemd genoeg kom je ze in de tuincentra niet tegen. Vorig jaar in Griekenland tijdens de vakantie heb ik zaadjes van de “Nachtschone” verzameld, want daar zie je ze overal. Die Grieken moeten wel gelachen hebben over die gekke toerist, die overal tussen de planten zaadjes stond te verzamelen. Maar ik heb er in diverse kleuren gevonden, en ze keurig gesorteerd mee naar huis genomen. En ze kennen me daar toch niet. Vorige week heb ik ze gezaaid en gisterenavond kwam het eerste kopje omhoog. En vanmorgen waren het er al veel meer. Ik ben benieuwd of het lukt. Want wat ik er nog even bij moet vertellen is dat ik een paar jaar gelden ook een paar zaadjes uit Griekenland had meegenomen en geplant. Niet erg succesvol, uiteindelijk had ik maar één plantje. Omdat de ijsheiligen al voorbij waren had ik het buiten gezet. ’s Avonds toen ik thuis van het werk kwam was het weg. Vogeltjes? Onze Cookie? Ik weet het niet, maar om er voor te zorgen dat Cookie er voorlopig niet bij kan, staan de bakken nu in onze badkuip. In de badkamer komt Cookie niet en we baden toch niet zoveel. We hebben ook een douche. De Latijnse naam van de “Nachtschone” is Mirabilis Jalapa. Zodra ik bloemen heb dan kom ik er hier nog een keer op terug. Laten we hopen op een mooie zomer.
zaadjes
In de kuip
nieuw

17 Comments

  1. Wat leuk, succes gewenst. Toch altijd weer een wonder dat zulke kleurige bloemen uit zo’n klein pikzwart zaadje kunnen komen. Ik las ook dat je in het najaar de penwortel uit kunt graven en in turf overhouden.

  2. Oh, dat wordt wel wat, hoor. Wel ons met fotootjes van de groei (en bloei) op de hoogte houden. En als het allemaal lukt wil ik graag vooraan in de rij om zaadjes te ontvangen. (Je kunt niet hebberig genoeg zijn bij leuke plantjes, vind ik)

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.