Laurel & Hardy – door Frank
Laurel & Hardy – door Frank

Laurel & Hardy – door Frank

Voor mijn nieuwe hobby, het inkleuren van oude zwart-wit foto’s, kijk ik ook vaker rond op het internet. Anders zou ik beperkt zijn in familiefoto’s en zo. Vooral dingen uit oude films vind ik leuk. Een van mijn favorieten, als kind al, waren Laurel & Hardy. En zelfs nu nog blijf ik lachen om hun grappen en grollen. Voor mij zijn die twee dan ook ongeëvenaard. Tegenwoordig moet je uitwijken naar YouTube als je iets van hen wil zien, maar vroeger waren ze ook vaak op TV. Voor ons ook nog eens vaak, omdat wij vanwege onze ligging zowel Nederlandse, Duitse en Belgische TV konden ontvangen. Iets wat tegenwoordig heel gewoon is, maar er waren streken waar je uitsluitend de Nederlandse TV kon ontvangen met maar liefst de keuze tussen één zender. Ook de buitenlandse zenders zonden destijds de oude slapstick films uit, Charlie Chaplin, Buster Keaton, Harry Langdon, Harold Lloyd, the Comedy Capers, the little Rascals en natuurlijk Stan Laurel en Oliver Hardy. Namen die tegenwoordig bij steeds minder mensen bekend zijn. De oudste van hun films zijn nog stomme films, maar de latere vanaf ongeveer 1930 zijn ook met geluid. Nasynchroniseren of ondertitelen was nog niet gebruikelijk zodat de acteurs zelf de film ook opnamen in een andere taal, of dezelfde film werd met buitenlandse acteurs nog eens gefilmd. Maar Laurel en Hardy deden dat allemaal zelf, ook in het Duits bijvoorbeeld. Ze zijn wel moeilijk te verstaan, en dat ligt niet aan mijn kennis van het Duits. In Duitsland hadden zij overigens de namen Dick und Doof, even vond ik dat raar, maar hier worden ze ook de Dikke en de Dunne genoemd. Overigens veel landen hebben zo hun eigen namen voor dit duo, in Spanje bijvoorbeeld El Gordo y El Flaco, in Zweden Helan och Halvan en in Polen Flip i Flap. Hieronder een door mij ingekleurde foto, en ook de originele zwart-witte, van Laurel & Hardy.
O&H Zw-wit
O&H kleur

13 Comments

 1. logbankje

  Het zijn ten eerste de grootste lolbroeken ooit.
  Heb hier de hele serie, ook de kleuren films op DVD dan, maar de kleuren komen goed overeen Frank. Hans

 2. Mooi gedaan, helemaal in stijl!
  En ja, hihi, die gekke vertalingen van oude filmtitels en oude filmpersonages… We hadden het er van de week nog over toen de Buurman kwam eten die de jaren 30 nog heeft meegemaakt 🙂

 3. Ook ik ben altijd een fan geweest van Laurel & Hardy en hun tijdgenoten.
  Tot op de dag van vandaag zie ik dergelijke films het liefst in de originele zwartwit uitvoering. Hoe knap jouw ingekleurde versie van de heren dan ook is, ik geef hier de voorkeur aan het origineel.

 4. Heel gedetailleerd gedaan … mooi! Doet me meteen herinneren aan mijn opa, die was helemaal gek van Stan Laurel & Oliver Hardy, kreeg ook altijd cadeautjes in de vorm van dit duo haha!

 5. Nou Frank.. je hebt er weer aardig wat uurtjes op zitten met inkleuren. Ik heb ze eigenlijk in jaren al niet meer bekeken. Misschien moet ik het binnenkort eens aanzetten. Kijken of Shirel en Yaron het leuk vinden.

  Love As Always
  Di Mario

 6. Goede morgen Frank, je hebt het geweldig mooi gedaan, maar ik vind dat Laurel en Hardy gewoon in het zwart/wit moeten blijven, dat geeft ze in mijn ogen net wat extra’s.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.