Gemeentehuis Hoensbroek
Gemeentehuis Hoensbroek

Gemeentehuis Hoensbroek

click to see the pictures big

bVision & Photography

In 1982 werd het zelfstandige Hoensbroek opgenomen als plaats in Heerlen. Hoensbroek vertegenwoordig ook de helft van het Gemeentewapen van Heerlen. Op de foto hierboven ziet u het Hoensbroekse gemeentehuis in zijn gloriedagen. Na der herindeling raakte het langzaam in verval en staat inmiddels al jaren leeg. Een eerdere aktie om het gebouw te restaureren liep verkeerd af. Maar nu is de kogel door de kerk en wordt gestart met een grondige verbouwing. Een groep zorgverleners uit Hoensbroek vestigt zich na een renovatie medio 2017 in het monumentale pand uit 1911. Hieronder een aantal foto’s van het leegstaande pand dat afgelopen weekend voor de laatste keer in zijn oude staat te zien was.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Bij de binnenkomst in de hal is deze plaquette aan de muur bevestigd. De inwoners van Hoensbroek weigeren nog steeds om deze plaats als Heerlen te betitelen. Wat heeft geleid dat Hoensbroek nog steeds als plaats erkend wordt. Kasteel Hoensbroek zal altijd in Hoensbroek liggen en die historische naam dus ook altijd houden.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Bij binnenkomst arriveren we meteen bij het loket, de plaats waar iedere inwoner wel een keer heeft aangeklopt, al was het maar om een trouwakte aan te vragen.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Panta Rhei staat in het grote glas en lood raam in het trappenhuis aan de linkerzijde. Panta Rhei is een filosofische uitspraak en gedachte die wordt toegeschreven aan de presocratische filosoof Heraclitus, en betekent ‘alles stroomt’. Onder de restanten van de raadszaal. Ik ben benieuwd hoe alles er over een jaar uitziet.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

18 Comments

 1. Kakel

  Ik houd ervan als oude gebouwen bewaard en gekoesterd blijven. Altijd alles vernieuwen is geen vooruitgang. En ze doen het met zorg, dus dat wordt nog wat…
  Lieve groet

 2. Frank-103

  Wat een mooi statig gebouw! Hier zijn dat soort oude gemeentehuizen in gebruik als notariskantoor of accountantskantoor, leeg staan doen ze niet lang.

 3. Goedemorgen Sjoerd,

  Pantha Rei… ik wist niet wat dat betekent, maar nu dus wel.
  Mooi glas-in-lood, prachtige kleuren.

  Hoensbroek is lekker eigenwijs!
  Komt natuurlijk omdat jij daar woont…

  groet!
  Marlou

  .

 4. Goede morgen Sjoerd. Gelukkig dat het pand weer in gebruik genomen gaat worden , na renovatie. Het zou zonde zijn om dit verloren te laten gaan.
  Ik wens je een fijne maandag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.