Spanning in Hoensbroek
Spanning in Hoensbroek

Spanning in Hoensbroek

Bokkenrijders in de Criminele Rollen van het Marquisaet Hoensbroek 1740

De spanning en romantiek rondom de bokkenrijders hier in het zuiden van Limburg zijn uiteraard ontstaan rondom het kampvuur van de rijders zelf. Op bokken door de lucht vliegen was er uiteraard niet bij, en eigenlijk waren het niet meer dan ordinaire roversbendes. Toch als geboren Gebreuker jong is het uiteraard interessant om wat van de voorgeschiedenis van de streek, en vooral Hoensbroek te weten te komen. Zo heb ik naast boeken over de bokkenrijders, waar de romantiek bovendrijft, ook naslagwerken zoals onderstaand (gesigneerd) boek van Hein Bisschops in mijn bezit. Een van de hoofdmannen van deze roversbendes was afkomstig uit Hoensbroek, Matthijs Ponts. Het ging er in die tijd niet mals aan toe en de roversbenden ontstonden vanzelf door het gebrek aan geld, eten en drinken, en kleding. Het klinkt gek, maar bij de meeste diefstallen was kleding o.a. het doel. Geld en sieraden waren mooi meegenomen, en eten ging ook mee. Er was weinig te doen aan deze bendes, want de samenstelling wisselde en op bestuurlijk vlak was de verdeeldheid in het zuiden van Limburg een van de hoofd oorzaken voor deze bendes. Duits gebied, Oostenrijks gebied, Frans gebied het hielp allemaal niet mee en de verschillende deelgebieden trachtten door ferme rechtspraak de bendes te beteugelen. Kasteel Hoensbroek, met zijn martelwerktuigen, was berucht in deze. De chirurgijn die erop moest toezien dat de bekentenissen van aangehouden leden van deze bendes niet zou leiden tot de dood vergiste zich ook wel eens zodat er bendeleden stierven tijdens de martelingen. Straffen waren ook niet mals en de dood door strop was geliefd voor degene die recht mochten spreken. Ophangingen werden dan ook uitgevoerd in de omgeving om de inwoners van de dorpen te laten zien dat er recht werd gesproken en de bendeleden te laten zien dat ze niet onaantastbaar waren. Maar ook wurgingen, radbraken en het afhakken van ledematen kwam voor. Het maakte vaak niet uit of het mannen of vrouwen waren die berecht moesten worden. Hele families gingen samen op rooftocht waarbij de vrouwen vaak in mannenkleren meededen. De bendes waren actief van ca 1740 tot 1798.

click to see the picture big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 Comments

  1. Wat een rabauwen. Zo zie je maar weer dat misdaad ontstaat naar gelang van de omstandigheden waarin de mensen verkeren. Tegenwoordig zijn die omstandigheden anders en zodoende zijn de Limburgers van nu allemaal hele nette mensen, die hun kleding gewoon in de winkel kopen. 😉

  2. Goede morgen Sjoerd. De geschiedenis vind ik altijd heel interessant om te lezen en door oude dingen te bezoeken. Kasteel Hoensbroek hebben mijn man en ik ook een keer bezocht. Ik wist niet dat dit ook met de bokkenrijders te maken heeft gehad. Maar martelwerktuigen daar krijg ik het nog steeds koud van. Niets leuks aan natuurlijk.
    Ik wens je een fijne maandag toe.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: