Saab 96
Saab 96

Saab 96

click to see the pictures big

bVision & Photography

Deze wonderschone SAAB 96 is gespot door Di Mario. Het hele verhaal van SAAB is eigenlijk een droef verhaal, maar dat terzijde. De SAAB 96 was opvolger van de Saab 92/93. Deze auto’s stonden er om bekend dat het pruttelbakjes waren, Dat kwam door de tweetakt motor die erin lag. Maar dat geldt niet voor deze SAAB 96L V4 uit juli 1977. Deze heeft een viertakt motor.

click to see the pictures big

bVision & Photography

De SAAB 96 werd geproduceerd van 1960 tot 1980 en heeft in die tijd diverse modificaties ondergaan. De basis was net als bij de SAAB 93, de SAAB 92. Deze SAAB 96 was een regelrechte doorbraak voor SAAB destijds en met deze wagen werden diverse rally’s gewonnen met o.a. Erik Carlsson. tweemaal werd zelfs de rally van Monte Carlo gewonnen. Veiligheid en betrouwbaarheid stonden voorop in de ontwikkelingen.

click to see the pictures big

bVision & Photography

De motor in deze SAAB was Oorspronkelijk een driecilinder tweetakt motor met achtereenvolgens:
Een 750 cc, 38 pk (28 kW) driecilinder-tweetaktmotor met mengsmering
Een 841 cc en 40 pk driecilinder-tweetaktmotor met mengsmering.
Een 57 pk-versie van deze motor met drie carburateurs en smeerolie-injectie.
en vanaf 1967 werd het een viertakt de 96V4, met de Ford Taunus V4-motor met 55 pk en later in 1977 opgevoerd tot 65 pk.

click to see the pictures big

bVision & Photography

De verschillen met het oorspronkelijke concept lag vooral in de styling van de achterzijde en het vergroten van het glasoppervlak om meer zicht rondom te krijgen de achterzijde werd verhoogd om zo meer bagageruimte te krijgen. Dat was in eerder modellen aan de zuinige kant. De eigenaar van deze Saab is een liefhebber, di Mario zal me wel vergeven dat ik zijn foto’s wat heb aangepast aan grote om dit extra te benadrukken. Kijk eens naar dat stuur, het boekje met Saab berichten, de hoofdsteunen, super toch. Een echte blijde rijder.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Er bestaat ook nog een Saab 95, die staat helaas nog niet in mijn virtuele garage. Dus als iemand die tegenkomt…. De Saab 95 is de station uitvoering van de Saab 96.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

  1. Kakel

    Een Saab, die herken ik zelfs met mijn ogen dicht (-: En weer Di Mario die je deze fantastische foto’s stuurt. Echt een geweldige auto en helemaal mijn kleur!

  2. Dit is voor mij een moderne Saab, hahaha ik had een oud oom die zwoor bij de Saab, die reed dus niet anders dan Saab, maar dat was in de seventies en de eighties, helaas is hij in 1988 te jong gestorven, waar mijn opa nog de kever reed, daarna golf en opel… mijn oudste oom een Datsun, bruin goud, zie hem nog voor me, en mijn andere oom, fiatje eerst? Later Volvo, en toen reed mijn opa ook nog even een Volvo maar niet lang.

    De golf is het langste in de roulatie geweest bij mijn opa denk ik zo, FL-96-HK waarom ik dat nog weet? Omdat mijn oma de gewoonte had om de auto’s een naam te geven, en deze heette dus Flinke Hinkie, 96… hahahaha Mijn opa heette dus Hinke…

    X

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.