Historische spanning in Akersloot
Historische spanning in Akersloot

Historische spanning in Akersloot

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Het bijgaande huisje staat in Akersloot en is gespot door Frank 103 van het gelijknamige weblog. Het staat in Akersloot aan de sluisweg, daar waar deze doorkruist wordt door de Geesterweg, die dwars door Akersloot loopt. Akersloot is een dorp in de gemeente Castricum, in de provincie Noord-Holland. Het ligt tussen Uitgeest en Heiloo aan het Alkmaardermeer.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Ik neem nu even de tekst over van een van de foto’s: Het Transformatorhuisje
Op 24 november 1917 wordt het gemeentelijk elektriciteitsnetwerk in Akersloot onder spanning gezet. Drie transformatorhuisjes (trafohuisjes) zijn aangesloten op het hoogspanningsnet (10.000 kV) van het provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland (PEN). Via de trafohuisjes wordt de stroom van 220 volt verdeeld over de afnemers in Akersloot. Het gemeentelijk elektriciteitsbedrijf (GEB) beheert het Akerslootse elektriciteitsnet. De stroomdraden zijn vastgemaakt aan isolatoren die op houten palen zijn bevestigd.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

De trafohuisjes zijn ontworpen door de bekende Haarlemse architect J.B. van Loghem (1881-1940). Van Loghem heeft veel trafohuisjes voor de PEN ontworpen. De architect koos per gemeente een eigen en karakteristiek ontwerp. Van de drie identieke trafohuisjes in Akersloot is alleen dit overgebleven. Het trafohuisje is een rijksmonument.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Een meer completere tekst is te vinden op de site van oud akersloot. Hier staat de bovenstaande tekst nog wat verder uit de doeken gedaan.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

16 Comments

  1. Frank-103

    Zonder spannende zondagen was ik gewoon voorbij dit huisje gefietst, nu ben ik omgekeerd om foto’s te maken, zo zie je maar hoe bloggen je leven beïnvloed!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.