Gisteren las ik bij een artikel van Hans Bank een verhaal over Lassie. Ik denk bij Lassie alleen maar aan rijst, maar las daar dat ze vroeger ook havermout maakten. Havermout wordt gemaakt door haver te wassen en te pellen en daarna te verhitten. daarna kun je op een aantal manieren verder gaan:

  • de hele korrel te verpakken en te verkopen, dan moet je het product wel 15 minuten koken voor je het kunt eten
  • de korrel breken of in tweeen knippen, dat brengt de kooktijd terug naar ca 5 minuten
  • de korrel breken en walsen, voorkoken, wat suiker erbij en verkopen als pap

Je kunt havermout nog steeds kopen, o.a. Brinta maakt ook havermout, maar ik vind het niet lekker, terwijl ik wel iedere dag een bordje Brinta gemaakt van volkoren tarwe eet. Speciaal voor Hans nog een foto uit de antieke doos.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 Comments

  1. Zoals jij het over de mijnen hebt, hebben we hier in Wormerveer de Lassie fabriek. Maar inderdaad moet ik ook aan rijst denken!
    Overigens zitten hier veel meer etenswarenfabrikanten, honig, verkade, duyvis, cacao aan de zaan. Wel inmiddels allemaal van buitenlandse eigenaren. Hachelijk?

  2. Ik eet het niet meer maar ben er wel mee groot geworden.
    Bekend pak….

    Na de groenten van gisteren had ik een op deze woensdag gehaktdag een gehaktbal verwacht.
    Deze gehaktbal zegt…. voor ff … de Groeten.

  3. Volgens mij was Lassie de hond het eerste wat bij ooit is binnen gekomen, die mis ik hier in het verhaal, hahahahaha

    maar van de havermout wist ik ook niet, ken ze verder ook alleen van de toverrijst 😛

    X

  4. Goede morgen Sjoerd. Als ik Lassie hoor denk ik ook aan de tv hond. Maar ik ken de rijst en de havermout van Lassie ook wel. Soms eet ik nog wel eens havermout, maar dat komt niet zo vaak voor.
    Ik wens je een fijne woensdag toe.

Reageren mag, stay safe!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.