Sjroap oet Schenne

Sjroap oet Schenne

click to see the pictures big

bVision & Photography

Als je over de autoweg van Heerlen naar Geleen rijdt, kom je ter hoogte van Schinnen de Canisius Stroopfabriek tegen, sterker nog, als de wind goed staat ruik je de fabriek. Stinken doet het niet, maar de typische geur is wel alom aanwezig. Hier wordt nog volgens een oud recept stroop gemaakt. De lekkere stroop uit Limburg.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Stroop maken is in principe heel eenvoudig en zou je best thuis kunnen doen, maar dat loont zich uiteraard niet. Het begint uiteraard met een aantal appels, die worden een tijdje gekookt en worden daarna uitgeperst. Het uitgeperste sap wordt verder ingekookt tot de stroop overblijft. Het geheim zit uiteraard in het recept, maar als je goed over de muren kijkt zul je zien dat er ook peren en bieten aan te pas komen. En de juiste mix van appels voor de smaak.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Al jaren rij ik iedere keer weer naar de fabriek om een paar foto’s te maken. Nee, een bezichtiging in de fabriek heb ik nog steeds niet gehad. Maar ik heb wel respect voor de mensen die deze stroop maken. Een paar maanden hard werken en dan is het weer voorbij en moet je er een heel jaar op teren. Dat is uiteraard het nadeel van seizoensproducten. En dat geldt uiteraard ook voor boeren. Niet dat ze de rest van het jaar niets doen, maar het oogsten is uiteraard de periode in een jaar waar je het van moet hebben.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

 1. Kakel

  Oh…de volgende keer gewoon vragen om een rondleiding. Dan wordt mijn nieuwsgierigheid ook bevredigd (-: Mijn oma kookte in de oorlog van suikerbieten stroop, maar dat zal een heel andere variant zijn dan deze!
  Warme groet.
  Mooi je nieuwe blog!

 2. logbankje

  Een heel oud product, at het al als kind.
  Een degelijk Hollands product, gezond.
  Leuk om de fabriek in volle productie te zien. Hans

  Ot. Gelukkig is de operatie van zoon goed verlopen, werd een uur terug gebeld.
  Ligt nu op de uitslaapkamer.

 3. riakristelijn

  Daar zijn we een paar weken geleden nog langs gelopen en hoorde toen ook het verhaal van de bieten, ik wist dat niet. Leuk om het nu hier ook weer tegen te komen. Het herinnert me aan een mooie wandeling.

 4. Goede morgen Sjoerd. Appelstroop, de oudste herinnering is eigenlijk aan de verpakking. Mijn moeder gebruikte een oud blik van appelstroop als knopendoos. Niet het blik dat op jouw foto staat, maar een blauw blik waarop een man in een groot vat staat te roeren. De tekst die erop stond was. “Heerlijke rinse appelstroop” maar wie de producent was, daar heb ik geen idee van en hoe die appelstroop smaakte weet ik ook al lang niet meer.
  Leuk log dat bij mij weer een ‘vroeger luikje’ doet openklappen.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: