Het moeten bewijzen
Het moeten bewijzen

Het moeten bewijzen

In deze tijd van verkiezingen gaan mijn gedachten wel eens een eigen leven leiden. Kijk ik terug over de loop van de jaren heen en dan ben ik wel eens een beetje bedroefd. Hoe is het nu in onze multiculturele samenleving. Wat is ervan terecht gekomen. Is de politiek een afspiegeling van de praktijk in Nederland, of hebben we iets verkeerd gedaan. Wat me bijbleef in een programma gisteren over allochtonen is de opmerking dat je je als allochtoon steeds moet bewijzen. En misschien is dat ook wel zo, hebben wij wel een houding van eerst zien en dan geloven. Ik heb altijd een rotsvast vertrouwen in de toekomst gehad, maar dat is langzaam aan het afbrokkelen. Als de politiek al niet te vertrouwen is, wat is er dan nog overgebleven van de samenleving. Vroeger gingen we de barricaden op voor ons recht, waren we met z’n allen één. Maar langzaam maar zeker weet ik het niet meer. Ik ben Europeaan, ik denk tolerant, voel me geen blanke, sta in de keuken en geloof in de principes van het boeddhisme. Wellicht niet het ideaal beeld voor de gemiddelde Nederlander, oh ja ik drink ook nog (groene) thee… En als u mij vraagt waarop ik zou moeten stemmen als ik niet naar mijn eigen wensen zou mogen kijken weet ik het niet. Wat ik belangrijk vind staat namelijk niet in de verkiezingsprogramma’s. Het is mijn mening, maar u mag uiteraard mee discussiëren….

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

20 Comments

 1. Tsja, dat vertrouwen in de politiek is bij velen verdwenen, ook bij mij. Toch ga ik stemmen. Ik sta ongeveer hetzelfde in het leven als jij. We moeten toch maar hoop blijven houden in de toekomst, Sjoerd, er zit niets anders op;-)

 2. Persoonlijk heb ik ook zeer weinig vertrouwen in de huidige politici, die lijken er alleen voor zichzelf te zitten en niet voor de bevolking. Dat Oekraïne verdrag laat bijvoorbeeld mooi zien hoe Rutte over de kiezers denkt! En zo zijn er nog een aantal lieden waar ik absoluut niet op ga stemmen.

 3. Ik denk dat ik je helemaal snap en zo te lezen de meeste lezers. Uiteraard ga ik stemmen, maar ben er ook nog niet helemaal uit. Op zich is dat heel raar, vroeger wist iedereen precies wat hij ging stemmen tegenwoordig weet bijna het merendeel het tot op de dag van de verkiezingen nog niet. Dat is toch een heel slecht teken. De solidariteit is ook helaas zo goed als verdwenen en je hebt gelijk vroeger gingen we de straat op om te demonstreren en onze stem te laten horen. Tegenwoordig krijg je mensen bijna de straat niet meer op of je moet met artiesten, toeters en bellen komen. Als laatste ik moest opeens terugdenken aan de jaren zeventig de Nieuwmarktrellen in Amsterdam tegen de afbraak van de hele wijk vanwege de metro. Iemand vroeg mij waarom ik daar als Leidenaar bij was het was toch mijn stad niet. Ik kan mij nog herinneren dat ik toen zei, als ze ooit het centrum van Leiden plat willen gooien hoop ik ook op steun uit de rest van het land. Tja toen was solidariteit nog een groot goed.

  1. De Nieuwmarktrellen herinner ik mij.
   Als ik nu in de metro op weg ben herinnert het Nieuwmarkt metrostation mij hier ook aan.
   Zonder de metro zou ik niet in de Bijlmermeer kunnen wonen.
   Van de Nieuwmarkt en dan vooral de oudere staten en huizen geniet ik dubbel!

   Toch zou ik nu samen met jou op de barricaden komen staan voor Leiden.

   Al vraag ik mij af of straks de noordzuid lijn ook zulke positieve gevolgen zal brengen …

   Vriendelijke groet,

 4. logbankje

  Je groene thee vind ik ook prima.
  Denk dat iedereen zich moet bewijzen in deze maatschappij.
  Soms werkt je omgeving niet mee om juist iemand die wel wil de kans te geven. Hans

 5. Je bent niet de enige die zo denkt en ik weet dat we niet de enige zijn die zo denken……
  Konden we een halve eeuw nog iets winnen van rechten en verworvenheden, zijn we een land geworden van luxe waarin we veel kunnen verliezen van al dat gewin van vroeger…. niet wetende wat we al inmiddels verloren hebben……
  De politiek inmiddels een poppenkast geworden,…… en ja, hij die de oplossing heeft…..

 6. Fien.

  Ook ik ga stemmen. Stemrecht. Het klinkt zo gewoon, maar het is een groot goed.
  Ook stem ik al jaren op een vrouw. Maar welke het dit keer wordt, daar moet ik nog eens heel diep over nadenken.

 7. Het is tegenwoordig een heel moeilijke zaak om voor jezelf uit te maken wat het beste is en op wie je moet stemmen. Ik ben er zelf wel uit inmiddels, omdat ik nu eenmaal graag mijn stem uitbreng op een verstandig persoon van wie ik denk dat hij te vertrouwen is en die enige visie heeft. Ik kijk niet naar zijn/haar partij. Het spijt me, maar ik vind geen een partij momenteel betrouwbaar. Maar ik vind wel dat we allemaal moeten gaan stemmen. Er is namelijk hard voor gevochten. En ook al is de democratie niet zo leuk meer…… het alternatief is nóg minder prettig.

 8. Ik weet wat ik ga stemmen dit keer, maar ik volg het even niet, klinkt misschien stom, als het maar sociaal is, gisteren zei ik al rood, maar ik ben het met je eens, het brokkelt af en wat je ook stemt, helpt het wel, ooit zei ik al eens, massaal niet stemmen of de biljetten dus doorkrassen zodat de stem ook nergens heen kan gaan, maar probeer dat maar eens op de been te brengen, het vertrouwen is toch al weg, ook bij de medemens, want dan is 1 stem ook weer alles…

  X

 9. Van wat ik hier en op andere plekken de laatste tijd lees is dat we misschien toch maar eens moeten stoppen met dat kiezen en vooral het herverkiezen. Dwz met dat laatste zijn politici het meeste bezig en ze praten de kiezer naar de mond om maar herkozen te worden. De media heeft daarbij een disputabele rol en kunnen politici breken of maken. Niet alleen in NL of de USA, maar in de hele wereld. Voor een goede volksvertegenwoordig is het lotingsplan van David van Reybrouck misschien nog niet zo gek. Hoeven we ook geen geld meer uit te geven aan verkiezingspotjes, die achteraf door de coalitievorming toch niet uit kunnen komen. https://www.trouw.nl/democratie/-democratie-door-loting-is-zo-gek-nog-niet~a88864ea/

 10. Goede morgen Sjoerd, ik kan me voorstellen dat je je een beetje bedroeft voelt. Politiek lijkt bijna niet meer voor de mensen bestemd of om Nederland vooruit te helpen. Ik ben dit jaar ook wat zwevend geworden, maar ik leg gewoon alle partijprogramma’s naast elkaar, streep af wat ik echt niet wil en hou dan wel wat over om uit te kiezen.
  Ik wens je een fijne woensdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.