De Dion, Bouton et Trépardoux
De Dion, Bouton et Trépardoux

De Dion, Bouton et Trépardoux

De Dion-Bouton is een bekend oud Frans automerk. Het bedrijf werd in 1883 te Parijs opgericht door graaf Albert de Dion, George Bouton en diens zwager Trépardoux als De Dion, Bouton et Trépardoux. In het begin werden stoommachines gebruikt om hun drie- en vierwielige voertuigen aan te drijven. Trépardoux, die aan stoom wilde vasthouden, vertrok in 1893. Graaf De Dion wordt wereldwijd gedacht als uitvinder van het automobiel, of beter, de auto. zijn ideeën zoals De Dion achteras, worden nog steeds toegepast.
Deze stoom aangedreven vierwieler was een mooi voorbeeld van een van de oudste automobielen. Ik heb de foto vorig jaar gemaakt in het Louwman Museum in Den Haag, tijdens onze vakantie in Leiden. Deze wagen heeft de stoomketel aan de voorzijde zitten, de twee cilinders zitten onder de auto en de drijfstangen gaan naar de achteras. Het benodigde water voor de aandrijving, daar zit de bestuurder op en rondom de ketel ligt de voorraad kolen, die de berijder uiteraard zelf moest bijvullen. Stoommachines hebben sowieso mijn aandacht, met de grotere stoomturbines worden generatoren aangedreven voor het opwekken van stroom.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

11 Comments

  1. logbankje

    Dion klinkt bekend, prachtige stoom auto.
    Je merkt dat het vervoer in het bloed van de mens zit, ontwikkelingen hebben geleid tot waar we nu zijn. Hans

  2. Goede morgen Sjoerd. Ooit heb ik wel eens van de Dion gehoord ( misschien eens iets over gelezen), maar ik had nog nooit een stoomauto gezien. Mooie aanwinst in je virtuele garage.
    Ik wens je een fijne zaterdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.