Friet speciaal

Friet speciaal

Mijn moeder is een van de weinigen die echt niet kon koken, en mijn vader nog minder. De standaard aardappel met een stukje vlees en groenten dat ging nog wel bij mijn moeder. Alles was overgaar en er zat vrijwel geen smaak meer aan, zelfs een eenvoudige groente als sla werd gebaden in de Livorno en als slappe was op tafel gezet. Maar ik ben er toch groot op geworden. Mijn vader was een echte ramp. Ik herinner me nog dat we een ouderwetse frietketel hadden. Je weet wel een pan met een mandje en dan op de kachel heet stoken. Levensgevaarlijk maar toch. Het had wel wat. Mijn moeder lag op dat moment ik dacht in het ziekenhuis, en we moesten toch eten. Frieten was dan uiteraard het makkelijkste dacht mijn vader, niks vlees bakken, alleen friet met mayo… De ketel op het vuur, ik aardappels schillen en mijn vader snijden en bakken. Dat snijden ging dan ook nog met zo’n ouderwetse frietsnijder van ik dacht Tomado. Hoppa, frietjes in de pan en na twee minuten waren ze mooi donkerbruin. Mandje eruit frieten op bord wat zout en mayonaise erbij en eten. De frieten waren nog rauw, maar mijn vader keek zo boos dat ik schoorvoetend deze bruine friet met mayo naar binnen heb gewerkt. Jaren later, hij oud en ik inmiddels ook, hebben we daar nog eens hartelijk om gelachen… Hij bedoelde het goed, maar wist niet beter.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

 1. Whahahaha nu snap ik helemaal waarom jij zo graag kookt in het nu. Ik zie het voor mij, ik voelde de bui al hangen met die frieten… arme jij 😉

  Als je wel kunt koken, is ook een nadeel, gelukkig kon iedereen bij ons koken, zelfs mijn vader, maar nu, komt iedereen zo graag bij jou eten, uhhhhh hahahaha

  X

 2. Ik herinner me die frietketel met dat mandje nog, frietjes heb ik wel graag
  ik zit na te denken, maar ik denk dat mijn vader nooit voor ons gekookt heeft, moeder was altijd thuis
  Maar frietjes maken kan ik als een echte belg, eerst voorbakken en dan bakken, dan zijn ze het lekkerst
  Eén @->- voor jou

 3. Toen mijn vader eens eten klaarmaakte dacht ik dat ons huis in brand stond. Hij was ook niet gewoon te koken. Dat deed mijn ma altijd tot ze eens in het ziekenhuis lag en hij er alleen voorstond.

 4. Kakel

  Ik voel me gestreeld dat ik je mocht inspireren.
  Je hebt er een hilarisch stukje van gemaakt (-: Wel zo aangenaam dat je er later samen met je vader hard om kon lachen. Mijn man kan maar één ding koken en dat is friet bakken. Dat vraag ik dan ook aan hem: wil jij zaterdag koken? Dan weet hij al genoeg.
  Lieve groet.

 5. Friet is voor mij uit een zak opeten, op straat. Maar dat mocht niet van mijn ouders. Dus kochten ze weleens een zakje, lieten dat inpakken. Kreeg ik van die kleffe lauwe friet. Jeugdtrauma 😉

 6. Goede morgen Sjoerd. Hahaha die pa van je en dan had hij nog wel zo goed zijn best gedaan. Mijn moeder kon goed koken gelukkig maar mijn vader bemoeide zich ook alleen met de friet. Hij stond elke zaterdag vroeg op om de speciale frietaardappelen te schillen, te wassen te drogen, in frietjes te snijden nee geen frietsnijder erbij, dat moest op een speciale manier gebeuren. Dan weer afdrogen en voor de eerste keer in het vet bakken. Nu was dat eerst een pan net als die jij daar op de foto hebt. Later kwam er een elektrische pan waar de temperatuur werd ingesteld. Daarna ging hij weer naar binnen (friet werd in de garage gebakken, omdat het in de open keuken teveel door het hele huis stonk) om te douchen en pas als we in de middag om een uur of één aan tafel gingen bakte hij de friet even af, als mijn moeder de sla en de biefstuk bijna klaar had. Het was altijd heerlijke friet, ook mijn man was daar dol op. Het was ook het enige dat mijn vader kon maken eerlijk gezegd, maar het was dan ook klasse.
  Ik wens je een fijne maandag toe.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: