In den Gulden Haen (gevelstenen 2)

In den Gulden Haen (gevelstenen 2)

click to see the pictures big

bVision & Photography

Dit is de tweede gevelsteen in maastricht die op de site staat. De vorige was die van het witte peerd. Deze vond ik wederom in de de Mäönt (Muntstraat). IN DEN GULDEN HAEN 1767 staat er op deze steen boven de gevel. Over de tekst doen verschillende verhalen de ronde. Er stond namelijk eerst in de roode haen. Een van de bewoners destijds zou rode haren gehad hebben en werd daarmee gepest. Hij besloot toen om er Gulde van te maken, gewoon eroverheen kappen en de klus was geklaard. Helaas met een spelvaut. En toen moet er nog een N tussenin gefrot worden. En dat wer een kleinere letter omdat het anders niet meer paste. Volgens mij hebben ze zich kapot gelachen in het cafe de knijnspiep, een paar deuren verderop in de Mäönt. Je moest in die tijd schoolmeester zijn…

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

14 Comments

 1. logbankje

  Tja, roodharigen worden vaak gepest, maar ze horen wel tot het sterkere mensen ras.
  Heb er twee maar ben heel trots op ze, laat de haan maar kraaien. Hans

 2. Prachtig, zo heb ik er ook nog een paar staan die ik laatst in Amsterdam vond in de gevels… maar dat moet ik nog uitzoeken ook of ik daar nog iets over terug kan vinden.

  Dit verhaal is ook leuk, je weet het nooit he 😉

  X

 3. Goede morgen Sjoerd. Tja ik denk dat hij die N beter weg had gelaten, of zou hij dan daar weer mee gepest worden? Dan had hij de N hoog en smal kunnen maken , dat zou misschien minder opvallen dan die kleine N. Ach hoe dan ook het is een leuke gevelsteen met een daaraan verbonden grappig verhaal.
  Ik wens je een fijne donderdag toe.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: