Willy’s Jeep

Er mag dan wel Willy’s boven dit bericht staan, maar dit voertuig welk door Morgaine gespot is gebouwd in Nederland en staat in de papieren als een NEKAF M38A1 (NEderlandsche KAiser-Frazer). Een speciaal voor het Nederlandse leger gebouwde versie van de Willy’s M38A1. Het voertuig stamt uit 1957. Kort na de tweede wereldoorlog werd gebruik gemaakt van veel voertuigen uit de dumpvoorraad van het Amerikaanse leger voor de wederopbouw van het land. Ook de landmacht moest weer worden opgebouwd en voorzien worden van materiaal. Het was het goedkoopste om in de Benelux een fabriek te bouwen, en dat werd de NEKAF. Hier werden de Jeeps gebouwd naar het oorspronkelijk ontwerp uit 1952 van Willys-Overland. Als plaatsen in de Benelux kon men kiezen uit Amsterdam of Rotterdam, het werd Rotterdam omdat er havengebouwen beschikbaar waren die snel konden worden omgebouwd. Van dit model zijn er ca 7500 gemaakt. Later is de fabriek verhuisd naar Dordrecht en werden de wagens door Kemper & van Twist gemaakt.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

9 Comments

 1. Kijk, toch een bijzondere die ik gespot heb, zo jammer dat de tweede foto echt geen kaas van te maken was… zo wazig, hij reed ook ineens snel door.

  Ik vind ze bijzonder altijd als ik ze zie, maar dat heeft ook met herinneringen te maken aan de Kazerne van de Ermeloose heide en de bossen waar ze ineens op konden doemen tijdens training, heb vroeger zelfs de tanks zien rijden op de heide, maar geen foto’s van.

  X

 2. Ik zou er wel eentje willen hebben….

 3. Mooi om weer te zien, na de oorlag is Nederland inderdaad opgebouwd met marshallhulp en oude leger voorraden.
  voor de illegale zenders konden we in de dump terecht. Hans

 4. Oke, alweer niet zo`n mooie, moet kunnen.

 5. Zo’n jeep is leuk om zien, maar ik zie me er niet dagelijks mee rijden.

 6. Leuk om die oude Jeepjes te zien, maar zelf zou ik liever in een Range rover rijden, met airco, hoogpolig tapijt en een indrukwekkende stereo installatie.

 7. Nee daar vind ik nu eigenlijk niets aan, maar een mens hoeft ook niet alles mooi te vinden hè.

 8. Vroeger was iedere jeep voor mij een jeep. Tot we een buurman kregen met meer dan fascinatie voor oorlogsspul. Hij heeft een opgeknapte Ford. Ding staat altijd achter slot en grendel. Jammer eigenlijk.

 9. Heerlijke wagens, zeker voor in de zomer. Ik heb kennissen die er een rijden. Wel alleen met mooi weer wat ikz elf dan weer niet zou doen. Ik zou er elke dag in rijden.

Geef een reactie