Verdwenen spanning in De Koaten
Verdwenen spanning in De Koaten

Verdwenen spanning in De Koaten

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Het trafohuisje in meervoud in op de foto gezet door Hanny van Hanscke.nl Het heette formeel Trafostation Kootstermolen. Voor zover ik kan nagaan heeft daar vroeger ook een afspanportaal gestaan, maar dat weet ik niet zeker. De Kooten (Fries: De Koaten) is een buurtschap in de Nederlandse provincie Friesland, in de gemeente Achtkarspelen. De buurtschap ligt ten westen van Kootstertille, waar het formeel ook bij hoort. Het ziet er nu keurig opgeruimd uit. Maar laat ik Hanny haar verhaal doen:

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Hallo Sjoerd
Hierbij een foto van een hele batterij trafohuisjes aan elkaar vast. Ik ken het nog van vroeger toen er nog echt draden naar toe liepen. Wanneer de draden weggehaald zijn weet ik niet. De laatste vijf jaar van mijn werkzame leven kwam ik hier langs, maar ik had toen altijd te veel haast. Gisteren liepen wij een Groene Wissel wandeltocht van 21 km en toen kwam ik er lopend langs. Geen haast, ook een fototoestel bij me, dus toen moest het wezen. Ik heb de foto genomen door een gat in het gaas. Die vind ik zelf het mooist. Het typeert de vergane glorie. Dit alles is te vinden in de buurtschap De Koaten, 2 km ten noorden van Kootstertille en 1 km ten westen van Twijzel.
Ik zie door jouw toedoen nog altijd trafohuisjes op hele onverwachte plekken.
Met vriendelijke groet,
Hanny

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Update: Ergens onder de bank in een archief vond ik nog een foto van het afspanportaal(= de aansluiting op het hoogspanningsnet) en de toen nog aanwezige hoogbouw

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Als je er ooit wil gaan kijken kun je het hier vinden:

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

22 Comments

 1. Kakel

  Ik las iets te snel en las “Kroaten,” en dacht: dan ziet het er daar ook Nederlands uit.
  Wat een joekel van een trafohuisje. Zeg maar gerust HUIS. Heel mooi!

 2. Wauw, dat ziet er nu heel mooi uit zelfs vind ik. Als je niets had gezegd, zou ik haast denken aan badhokjes van vroeger of zo, alleen de tweede laag was dan onlogisch geweest.

  Het misstaat niet in elk geval!

  En ja, die trafo huisjes, whahaha nooit vielen ze op, tot ik jou leerde kennen 😉

  X

 3. Nog even verder gekeken op de oude kaarten. Daaruit blijkt dat Kloostermolen een splitsing was op de lijn Leeuwarden-Vierverlaten/Hoogkerk (schat 150kV) met een aftakking naar Drachten. Later is er een grotere lijn (hogere spanning, 380kV?) gekomen direct van Leeuwarden naar Vierverlaten. De oude lijn is er nog wel, maar die gaat nu van Leeuwarden naar Drachten en maakt net voor Kloostermolen een vrijwel haakse bocht. Maakt nu dus een flinke omweg en is nog steeds in gebruik.

   1. @ Ximaar. Zie je wel. Ik dacht al. Ik heb het rond 1980 voor het eerst gezien en het maakte diepe indruk op mij, al die kabels en dat op het uitgestrekte Friese land waar ik toen nog niet zo goed kon aarden.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.