Stoomkraan Z.L.S.M.
Stoomkraan Z.L.S.M.

Stoomkraan Z.L.S.M.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Deze stoomkraan uit 1905 werd gebouwd voor de Belgische spoorwegen. Hij kan getrokken worden door een locomotief, maar kan ook zelfstandig rijden met een snelheid van maximaal 25 km per uur. De kraan is onlangs gerestaureerd bij de Z.L.S.M. (Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij), nadat de kraan na een lang leven afgedankt op een emplacement in Leuven stond waar hij weg moest. Gelukkig kwam de kraan daardoor compleet in het bezit van de Z.L.S.M. in 2008. Oorspronkelijk was de stoomkraan gestationeerd in Merelbeke en ik vind het jammer dat de oorspronkelijke teksten, zoals op de onderste foto, gemaakt voor de restauratie, nog te zien zijn, niet meer zijn teruggekomen, maar wellicht komt dat alsnog. Op de onderste foto is nog te zien dat de kraan max 20 ton kan hijsen. De draaischijf waarop de kraan kan ronddraaien was vorige week mijn “Only a Picture”. Het is al met al toch een geslaagd restauratieproject te noemen. Hij ziet er weer uit als nieuw.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

18 Comments

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.