Bakkerij Winkelman in Hoensbroek
Bakkerij Winkelman in Hoensbroek

Bakkerij Winkelman in Hoensbroek

 • Dienst Gemeentewerken en -bedrijven, voorheen Publieke werken van de gemeente Hoensbroek verleende in 1920 in de toen nog Dorpstraat geheten Nieuwstraat, onder nummer 115 een hinderwet vergunning aan de heer Winkelman voor het bedrijven van een bakkerij.
 • Dienst Gemeentewerken en -bedrijven, voorheen Publieke werken van de gemeente Hoensbroek verleende in 1922 een vergunning onder nummer 1922069 dhr. J. Winkelman; Nieuwstraat 46-48, Hoensbroek; Verbouwen bakkerij, 1922 – 1922

Het had een mooi verhaal kunnen worden maar zo begon het niet. Ik kreeg een mail van de heer W. Winkelman met de vraag of ik informatie had over de Rotterdamsche Brood en Beschuit fabriek van Jan Winkelman uit de Nieuwstraat in Hoensbroek. Hij is bezig met het schrijven van een boek over deze familie en had daar graag informatie over. De mail was verzonden via mijn site en och, ik herinnerde me dat ik nog ergens een boek had van de heemkunde vereninging Hoensbroek. Daarin vond ik een stukje geschreven over deze bakkerij, een kopie was snel gemaakt en het advies om contact op te nemen met deze vereniging stond erbij. De heer Winkelman stuurde mij als dank de onderstaande foto uit 1921 welke ik mocht gebruiken in dit blog. Maar aan de andere kant nodigde het ook uit om zelf wat te gaan zoeken over deze bakkerij. Zo vond ik en stukje geschiedenis bij Bakkerij Odekerken later Marebos, waar ik ook de naam Winkelman tegen kwam. Hier staat het volgende gescheven:

 • In 1943 werd bakkerij Winkelman aan de Nieuwstraat 46-48 in Hoensbroek aangekocht om de gegroeide productie te kunnen opvangen. In dat zelfde jaar trad ook broer Johan Odekerken toe tot het bedrijf, daar de taak voor Sjef te zwaar werd. Johan heeft in die jaren die volgden Hoensbroek onder zijn hoede genomen. In broederlijke samenwerking bouwden zij verder aan hun bedrijf, dat nu in de wereld kwam onder de naam Odekerken N.V.

Voor mij niet zo spannend uiteraard, maar voor de familie Winkelman wel. Vandaar mijn verzoek:
Als degene die hier lezen zich iets kunnen herinneren over deze bakkerij, of hier beeldmateriaal over hebben en dit willen delen, een reactie achterlaten of dit via het mailformulier kenbaar maken, dan zorg ik ervoor dat dit op de goede plaats terecht komt.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

 1. Progres Taart

  Zo zie je toch maar, hoe suf en duf mensen kunnen zijn! Die kapelaan schreef zich Erik Odekerke, hetzelfde als je Jansen of Janse schrijft. Odekerken Marebos te Brunssum was in zijn tijd, toch maar wel ff uitgegroeid tot één van de grootste brood- en banketfabrieken van Nederland.

 2. Frank103

  Nee helaas, ik kan ook niet helpen. De naam Odekerken deed mij ook meteen denken aan Dagboek van een herdershond, maar volgens mij was het kapelaan Erik Odekerken. Maar misschien werd hij later wel pastoor, zoveel keek ik ook niet naar dat soort tv series.

 3. Een mooi verhaal, zeker nu via internet kom je schatten uit het verleden tegen.
  Maar ook een boek geeft uitkomst en zo wordt de speurtocht aangewakkerd.
  Ik kan er volop van genieten van deze log. Hans

 4. Goede morgen Sjoerd. Net als LG hierboven kende ik de naam van de tv serie. Maar verder heb ik totaal geen informatie over Limburgse zaken dus ik kan in deze niet helpen. De foto is prachtig, al die plechtige gezichten en die ene (baas? ) keurig in het kostuum met hoed en gouden horlogeketting.
  Ik wens je een fijne dinsdag toe.

 5. Ja lachen he dan ga je zelf ook zoeken als je zo’n vraag krijgt. Ik begrijp trouwens dat Odekerken dus een echt Limburgse naam is, Kende die naam alleen van Pastoor Erik Odekerken uit de tv serie Dagboek van een herdershond 🙂

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.