DAF YA 126

DAF YA 126

click to see the pictures big

bVision & Photography

En daar was die dan, het alleskunnertje van de Landmacht. De DAF YA 126. Alleen, zo noemde niemand deze lichte vrachtwagen. Meestal was het neem de eentonner of pak de Wep. Engels was nog niet de algemene taal zoals die nu is, dus was Weapon Carrier te lastig en werd het Wep. Naast deze uitvoering werden ook YA 126 gebouwd met een opbouw en ingezet als GWT (gewondentransport) en als Brandweerwagen. Met huif werden er enkele ingericht als werkplaatsauto voor assistentie in het veld. later zijn er enkele Wepjes omgebouwd tot radiowagen.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Bouwjaar: 1956
Type: YA126/3.5
Fabrikaat: DAF
Motor: Hercules 4 tact
Cilinders: 6 3246 cc
Bijnamen: Eentonner, WEP

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

11 Comments

  1. Frank103

    Ja, die ken ik, ik heb daar 14 maanden in gezeten, in de radiowagen uitvoering met vaste huif. Aanhanger met aggregaat erachter. Als bedienaar zat je in de bak met de kachel aan, dat was comfortabeler dan voorin!

  2. Goede morgen Sjoerd. Mijn man heeft in zijn diensttijd ook nog in die dingen gereden, maar ook in de grotere. Hij had zijn groot rijbewijs in dienst gehaald . Hij zei altijd: ” Heerlijk, ik gooide de jongens er aan het begin van een tocht uit en reed dan naar de plek waar ze naar toe moesten lopen (met volle bepakking) las daar mijn krantje en wachtte tot ze uit het bod tevoorschijn kwamen”.
    Ik wens je een fijne zaterdag toe.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: