Maretak
Maretak

Maretak

click to see the pictures big

bVision & Photography

Wie is niet bekend met de druide Panoramix uit Asterix & Obelix, deze maakte de toverdrank waardoor deze Galliers onoverwinnelijk werden. Het recept mag dan bij iedereen bekend zijn, maar ik weet waar je die beruchte maretakken kan snijden. De foto’s hier zijn gemaakt langs de weg naar kasteel Terworm (Heerlen). In heel Nederland kun je ze wel ergens vinden, maar in Zuid-Limburg is het eerder regel dat je moeite moet doen om ze niet tegen te komen. Je ziet ze vooral in Eikenbomen, Esdoorns en Populieren. De maretak is een beschermde plant en komt naast Panoramix, ook voor in allerlei sagen en legendes, er worden mysterieuze en heilzame krachten aan toegekend… Overigens zijn de bessen eetbaar, maar de plant zelf is giftig.
Volgens WIKIPEDIA: “De maretak is een groenblijvende plant uit de sandelhoutfamilie. De plant leeft op bomen. Het is een halfparasiet: voor water en zouten is de plant afhankelijk van zijn gastheer. De maretak wordt ook vogellijm of mistel genoemd, of met de Engelse naam mistletoe aangeduid.”

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

 1. logbankje

  Dat komt natuurlijk dan Limburg dicht bij de streek Armorica (Bretagne) in Gallië ligt.
  De maretak kom je hier inderdaad weinig tegen, hier dus geen toverdrankje, moeten we importeren. Hans

  Ot, heb je een mail gestuurd met weekend onderwerpen. 🙂

 2. Prachtig! Een van die dingen die ik hier mis. In het noorden zie je ze echt niet, in heel de drie noordelijke provincies ben ik er in elk geval nog nooit een tegengekomen. Er schijnt kalkrijke grond nodig te zijn.

 3. Goede morgen Sjoerd, ja die toverdrank zou af en toe wel eens handig zijn lijkt me al zal ik er geen maretak voor gaan snijden. Trouwens dat moet je volgens Panoramix doen met een gouden sikkeltje en dat bezit ik niet.
  Ook de besjes heb ik nooit geproefd, al ken ik de plant in de bomen wel. Mooie duidelijke foto zo.
  Ik wens je een fijne vrijdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.