De sluiswachter
De sluiswachter

De sluiswachter

Het verhaal is al oud, maar zet aan tot nadenken, ik dacht eraan bij mijn bezoek aan het blog van een blogger uit Amsterdam zuid-Oost (Rob Alberts) waar een verhaal staat met een film die iets soortgelijks behandelt.

De sluiswachter

Het was noodzakelijk om een sluis te bouwen om boten toe te laten vanuit de Maas naar het Bassin, maar daar hoorde dan wel een sluiswachter bij om hem te bedienen. Aangezien deze wakkere borst betaald moest worden, was het gebruikelijk bij de gemeente om daar een kassier voor aan te nemen. Op de kassier volgde een boekhouder en die had op zijn beurt een typiste nodig. Toen moest er een manager komen, dus benoemde men een manager. Maar aangezien je een manager niet in zijn eentje kunt laten aanmodderen, werd er een ambtenaar aangesteld die toezicht hield en die kreeg weer een hoofdambtenaar boven zich. Daarop volgde de benoeming van een directeur die na korte tijd een directie-assistent nodig had. Toen was alles zo ingewikkeld geworden, dat er een raad van bestuur in het leven werd geroepen. Deze besloot, dat er drastisch bezuinigd moest worden, en wie dacht u dat er werd ontslagen… Degene die werkte in het onderstaande sluiswachtershuisje.
De foto is genomen aan de sluis bij het Landbouwbelang in Maastricht. Er is hier alleen een relatie met het verzonnen verhaal, niet met de gemeente.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

 1. Kakel

  Tja, het verhaal verbaast me eigenlijk niet eens; al zal het een tikkeltje overdreven zijn. De foto van het sluiswachtershuisje is er niet minder om. Wat een plaatje!

 2. Een aparte foto, de sluiswachter zou zijn huisje ook nog eens schoon houden.

  Ik lees nu steeds meer dat bruggen en sluizen op afstand of automatisch worden geopend en gesloten. Met de nodige ongelukken daarbij ….

  Winterse groet,

 3. Ja, er wordt vaak op de verkeerde plekken bezuinigd, en daar komen dan meteen problemen van en die worden vaak niet opgelost. Gedoe alom. Wat een lelijke graffiti, als iemand dan toch gaat spuiten, maak er dan ook wat moois van!

 4. hanscke

  De vorige reactie had bij het vorige blogje gemoeten, dan hier de een reactie passend bij dit onderwerp: leuk verhaal, ik ken het in meerdere varianten.

 5. logbankje

  Het is een mooi voorbeeld van hoe het bij de overheid werkt, een bedrijf was al eerder failliet gegaan.
  Zelfs het sluiswachtershuisje is ten prooi gevallen van verloedering. Hans

  ot, met vraagt nogal wat van huiseigenaren.

 6. Frank103

  Een waterhoofd heeft zo’n organisatie, meer managers dan uitvoerenden. Ook bij de overheid wordt bezuinigd op managementlagen, maar of het ooit verdwijnt?

 7. Goede morgen Sjoerd, tja een verhaal met een moraal, jammer genoeg werkt het vaak zo.
  Maar de foto is mooi nostalgisch zo’n huisje. Maar sluiswachter hier zitten in grote moderne gebouwen met allerlei schermen en radar toestanden. De sluis wordt niet meet met een slinger opengedraaid.
  Ik wens je een fijne donderdag toe.

 8. Helaas werkt het meestal zo. Bij mijn laatste werkgever was ik de eerste die er uit ging, daarna werd het bedrijf diverse keren verkocht en gingen er bij elke verkoop weer een paar mensen uit. Nu bestaat het hele bedrijf niet meer en hebben alleen de twee destijds nieuw aangetrokken directeuren nog ergens een topbaan. Zonde was een mooi en goedlopend bedrijf met 40 werknemers.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.