Biologische bestrijding Eiken processierups
Biologische bestrijding Eiken processierups

Biologische bestrijding Eiken processierups

click to see the pictures big

bVision & Photography

De eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) is de rups van een nachtvlinder die algemeen is in België en ook in Nederland sinds 1990 steeds massaler voorkomt. De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De haren zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf.
De bestrijding hiervan is niet eenvoudig om dat eikenbomen niet altijd toegankelijk zijn. Wel deze hier aan de Alleé in Amsterade. Op de foto’s zie je hoe ze middels een KWH spuit het bestrijdingsmiddel door en over de boom heen blazen. Een aangezien de rupjes honger hebben eten ze zich letterlijk kapot…
De volwassen vlinders leggen in augustus eitjes in de eikenbomen. Deze eilegsels overwinteren in de eiken en rond april / mei komen de rupsjes uit. Na drie vervellingen verschijnen de brandharen.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

13 Comments

 1. Ik weet niet of al die biologische bestrijdingsmiddelen wel zo goed zijn voor het milieu, twijfel daar altijd een beetje over. Maar ja, deze rupsen zijn ook geen pretje.

 2. Vorig jaar, zag ik deze rups of waarschuwing in elk geval voor het eerst bij ons in almere… en ik maar denken het is nog ver weg, en dat nog naast een middelbare school ook, en waar verstandelijk beperkten wonen en op de DBS vertoeven. Vond het best wel raar, de bomen waren afgezet met lint… rood wit…

  X

 3. Kakel

  Er staat er een bij ons in het dorp waar iedereen met een boog omheen loopt.
  Ik kan me herinneren dat renners van de Tour de France er twee jaar geleden veel last van hadden.
  Mooie foto!

 4. In Fryslân heeft de eikenprocessierups nog altijd niet echt voet aan de grond gekregen. In de zuidelijke gemeenten van de provincie moeten bestrijders nog wel eens uitrukken, maar ik heb dat hier in de omgeving nog nooit gezien.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.