Voerendaal – St. Laurentiuskerk
Voerendaal – St. Laurentiuskerk

Voerendaal – St. Laurentiuskerk

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Een van de oudste kerken van Nederland staat in Voerendaal, het is de st. Laurentiuskerk. Een kerk genoemd naar de heilige Laurentius, de beschermheilige van de armen. De oorspronkelijke kerk werd waarschijnlijk zo rond het jaar 1000 gebouwd. De pancratiuskerk in Heerlen en de Martinuskerk in Welten zijn dochterkerken van de st. Laurentius en daarvan staat vast dat deze in 1049 reeds bestonden als kapel. Ook het oude st, Janskerkje(1390) in Hoensbroek was een dochterkerk van de Voerendaalse kerk. De st. Laurentiuskerk werd in 1049 door Paus Leo IX geconsacreerd en is de enige door een paus ingewijde kerk van Nederland. Alleen de toren is waarschijnlijk nog origineel, al is ook deze reeds diverse malen gerestaureerd. Het middenschip is in 1840 (architect Jean Dumoulin) vervangen en verder heeft in 1917 de uitbreiding aan de oostzijde plaats gevonden, weer in kunradersteen (architect Jan Stuyt).

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Ik ben zelf in dat opzicht niet gelovig, maar toch mogen ze zo’n stuk historie niet opruimen of slopen. Er gaan anders unieke stukjes geschiedenis verloren. Overigens is deze kerk een rijksmonument. Wil je meer weten over deze kerk, kun je op een van de onderstaande linkjes terecht
Literatuurlijst:
Rijckheyt.nl Rijckheyt – Centrum voor regionale geschiedenis
wikipedia – Sint-Laurentiuskerk (Voerendaal)
Voerendaal vertelt – Voerendaal een prachtig dorp met een hele oude geschiedenis.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 Comments

 1. logbankje

  De heilige Laurentius zal het als beschermheilige van de armen wel druk hebben, armoede neemt nog steeds toe in het land.
  Het is te hopen dat de st. Laurentiuskerk niet opeens in brand vliegt, gebeurd nogal eens met gebouwen. Hans

  ot, Nijkerk is inderdaad niet naast de deur, er is ook museum museum rockart in hoek van Holland.

 2. Met het geloof heb ik ook niks, maar dat staat los van het feit dat kerken vaak mooie gebouwen zijn, die het bewaren waard zijn.
  Oude kerken bepalen de ‘skyline’ van het Friese landschap. Nergens anders in Europa zijn zoveel laatmiddeleeuwse kerken te vinden als in Noord-Nederland. Een rijkdom die het behouden waard is.
  Steeds meer monumentale kerkgebouwen verliezen hun oorspronkelijke functie. De Stichting Alde Fryske Tsjerken (http://www.aldefrysketsjerken.nl/) wil voorkomen dat ze verdwijnen. Ze doet dat door in bijzondere gevallen rijksmonumentale kerken in eigendom over te nemen.

 3. Je hoeft niet gelovig te zijn om de pracht van een gebouw te zien. Het is goed dat wij in het hele land rijksmonumenten hebben en daar zorg voor dragen. Dit mag niet verloren gaan, maar het is wel leuker als men de gebouwen nog gebruikt voor iets.

 4. Goede morgen Sjoerd. Monumentale gebouwen moeten bewaard blijven. Gelukkig is dit een rijksmonument dus daar zal wel voor worden gezorgd denk ik.
  Een fijne dinsdag gewenst.

 5. marjolijn1

  Nee, die mogen zeker niet uit het straatbeeld verdwijnen.
  Als ze niet meer voor de kerkdienst gebruikt worden, moet men er maar een andere gepaste oplossing voor zoeken.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.