1733 Rapalje
1733 Rapalje

1733 Rapalje

Rustig liepen een paar mannen vanaf de Rosakapel de Kollenberg af richting Wolfhagen om later in de nacht te vertrekken naar de boerderij van Coumans. Coumans moest volgens een van de mannen veel geld hebben en dat was nu net wat de mannen niet hadden. Tegen 2 uur ’s nachts stonden ze aan de rand van het boerenerf naar de boerderij te kijken van de in zijn bed slapende boer en zijn vrouw. Geheel verrast werden deze diep in de slaap gewekt door de mannen die met knuppels en stokken in de hand binnenstormden. Even later zat de boer vastgebonden op een keukenstoel, waarna ook zijn vrouw werd vastgebonden. De drie kinderen die boven lagen te slapen en wakker waren geworden door het lawaai, werden opgesloten in de aardappelkelder. De boer werd zwaar mishandeld door de aanvoerder van de mannen, maar hij weigerde te vertellen waar zijn geld was. Toen daarna zijn vrouw mishandeld werd brak de goede man en vertelde waar ze het geld konden vinden. Het was niet zoveel als ze verwacht hadden, maar met een lading keukengerei en het vlees wat te drogen hing aan de schouw van de open haard vertrokken ze de nachtelijke stilte in. De boer en zijn vrouw vastgebonden achterlatend.
Zo werden ze in de ochtend gevonden door buurtkinderen die zich afvoegen waar hun hun maatjes waren. Even vroeg de boer zich af waarom zijn knecht niets gehoord of gezien had, maar er was geen knecht te bekennen. De boer was blij dat hij bij de overval niet het leven had gelaten want dit rapalje was daartoe in staat….
De eerste bende van de bokkenrijders, toen nog niet zo genoemd, had een aantal kapiteins waarvan Geerlingh Daniëls uit Wolfhagen en Matthias Ponts uit Hoensbroeck wel de bekendste waren. Matthias Ponts waar vaak genoemd als de leider van de eerste roversbende (1730-1742).

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 Comments

 1. Frank-103

  Dit zijn gewoon criminelen, zoals de lieden die nu pinpasjes stelen van bejaarden. Treurig volk, niet te vergelijken met iemand als Robin Hood!

 2. logbankje

  Geld maakt het gemene in mensen los, vooral het gebrek aan geld.
  Heb je verhaal ademloos gelezen, er is nog niets veranderd in de geschiedenis. Hans

  1. Sjoerd

   Je moet bij iedere bron die je gebruikt je afvragen of het de werkelijkheid is die wordt weergegeven, of de sagen en mythen die daar later omheen zijn ontstaan. Of je nu de boeken van Ton van Reen gebruikt, of de documentatie die meestal vrij te krijgen is als pdf op internet. Het bovenstaande verhaal is pure fictie, gebaseerd op de dievenbendes die daadwerkelijk actief waren in die tijd. De term Bokkenrijders is pas veel later in die eeuw gebruikt.

   1. Casper

    Geerlingh Daniels is een van de weinige bokkerijders lid was van zowel de eerste bende als de tweede bende. Hij ontsprong de dans van vervolging van de schepenen tijdens het (bijna volledig) oprollen van de eerste bende, waar inderdaad de familie Ponts de leiding had. Geerlingh Daniels werd onder kapitein in de tweede bende onder Joseph Kirchoffs.

 3. Goede morgen Sjoerd. Roofovervallen gebeuren nog steeds met enige regelmaat, alleen zijn de bokkenrijders wel verdwenen. Ik denk dan ga werken voor je geld en pak het niet af van anderen.

  Een fijne donderdag gewenst

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.