Renault 16 TS
Renault 16 TS

Renault 16 TS

click to see the pictures big

bVision & Photography

Toen ik begon na te denken over auto’s was dit voor mij een echte klasse auto De renault 16 TS, liefkozend de Seize genoemd. Meer dan een Renault viertje zat er destijds voor ons niet in, maar die werd het uiteindelijk ook niet. Voor mij werd mijn eerste auto een besteleend. De Renault 16, ontworpen door Philippe Charbonneaux, was een mooie reiswagen, of zou je dit ontwerp al kunnen zien als een verlengde VW Golf met de vijfde deur, de eerste hatchback in deze klasse. De foto’s deze week zijn aangedragen door Di Mario, die net voor Redstar zijn foto’s aanbood. Die foto’s ziet u volgende week.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Deze Renault 16 TS was de absolute top in het assortiment uitvoeringen. Met 83 pk en een 1600 motor liep dit als een trein. De kenmerkende Renault technieken werden in deze auto uitgebreid aangebracht. Torsievering, onafhankelijke wielophanging, Aluminium motor, voorwiel aandrijving en ga zo maar door. De auto werd daardoor in 1965 “auto van het jaar”. De uitvoering op de foto’s is geproduceerd in 1969. Twee jaar oud toen ik mijn Rijbewijs haalde.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Bijna 2 miljoen exemplaren van de Seize verlieten de fabriek in Sandouville, ook eens auto van het jaar. Maar wacht de Renault 16 TS kreeg later nog een concurrent in eigen stal, in 1973 werd de Renault 16 TX geproduceerd. Een auto die qua prestaties en uitrusting nu nog steeds zou kunnen meedraaien. Ik mag dit type auto wel. De opvolgers, de Renault 20 en 30 bevielen me een stuk minder.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

13 Comments

  1. Frank-103

    Een hele gave auto vind ik dit, ik heb op zolder een paar dinky toys staan, volgens mij ook van deze renault. Ik kan me nu nog herinneren hoe blij ik was het autootje voor mijn verjaardag te krijgen.

  2. Een geweldige wagen deze Renault 16 TS. Hoewel de besteleend, oftewel de ACA Dyane ook echt een geweldige wagen was en nog steeds is. Gister zag ik een oude Volvo rijden, zo’n ‘hoekige. En ergens was dat gewoon mooi.

  3. Goede morgen Sjoerd, ik heb nooit een Franse auto gehad vroeger. We zijn begonnen met een kever , nou ja meerdere kevers. Voor dat model heb ik nog altijd een zacht plekje, de moderne kever vind ik niets, domme namaak.
    Ik wens je een fijne zaterdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.