1923 – Roofmoord in Hoensbroek
1923 – Roofmoord in Hoensbroek

1923 – Roofmoord in Hoensbroek

click to see the pictures big

bVision & Photography

Hoensbroek, we schrijven 21 juli 1923,
Nabij de staatsmijn Emma, aan de Kouvenraderweg (nu Kouvenderstraat) woonde de 81 jarige weduwe Haartmans-Kusters samen met haar dochter Betje van 51 jaar. De vrouwen hadden wat koeien en een lapje grond , wat voorzag in hun onderhoud. In de nacht van vrijdag op zaterdag hoorde de dochter in het vertrek een gerucht, maar voor ze goed en wel wakker was zag ze een of meerdere gestalten die zich over haar heenbogen. Ze werd bij de keel gegrepen en voelde dat ze werd vastgebonden. Ze werd bewusteloos en toen ze bijkwam merkte ze dat ze met een dik koord gebonden was. Ze wist zich uiteindelijk los te wringen en zag haar moeder bewegingsloos op bed liggen. Ze ging naar buiten en wist de buren te waarschuwen die vervolgens naar de op minuten afstand gelegen marechaussee-kazerne gingen. De gewaarschuwde marechaussee was snel ter plaatse van het misdrijf en vond de oude vrouw met een verwrongen gelaat dood op bed. Zij was aan verstikking gestorven. Ze was met een koord gewurgd.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Ze hadden net een paar dagen tevoren een koe verkocht en het geld daarvan, 600 gulden verstopt onder het matras. Het geld bleek te zijn verdwenen. Onmiddellijk werd een uitgebreid onderzoek gestart met politiehonden, echter zonder resultaat. De dieven zijn het huis met een ladder aan de achterzijde van het huisje door een bovenluik binnengedrongen. De dieven namen naast het geld ook een jachtgeweer mee dat de vrouwen in huis hadden. De dieven moeten goed op de hoogte zijn geweest van de situatie. Enige tijd voordien vond onder vrijwel dezelfde omstandigheden een roofmoord plaats in het rustige Ubachsberg.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Literatuur:
Geheugen van Nederland (Foto’s Spaarnestad)
De nieuwe Leidse Courant
De telegraaf (middelste foto)

12 Comments

  1. logbankje

    En dan zegt men wel dat het vroeger beter was, maar dit bewijst maar weer dat dit niet zo is.
    een indrukwekkend verhaal, iemand van zijn armoede beroven. Hans

  2. Goede morgen Sjoerd. Zo te zien waren er altijd al slechte mensen die liever geld stalen dan er voor te werken. Zelfs in Hoensbroek en niet alleen in de stad en ja iedereen die op de veemarkt was geweest kon dus weten dat er geld in huis moest zijn. Vertelt de geschiedenis ook of de dader(s) ooit gevonden zijn en hun straf hebben gekregen?

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.