In het spoor van de bokkerijders – Achter de kerk
In het spoor van de bokkerijders – Achter de kerk

In het spoor van de bokkerijders – Achter de kerk

Bij “in het spoor van de bokkenrijders” zijn door de Sjtichting Genealogiek Sjènne in samenwerking met de Alfa Bierbrouwerij, de VVV Limburg en de gemeente Schinnen, diverse plaatsen aangegeven waar Bokkerijders hun “ambacht” uit oefende. Deze korte beschrijvingen maken deel uit van 4 wandelroutes waarlangs informatieborden zijn geplaatst met korte teksten.


Achter de kerk van Schinnen woonden de bokkerijders Hendrik Witmaekers en Henri Schrijen. Justitie arresteerde WitMaekers, alias Mariën Hentje, op dinsdag 22 oktober 1743. Op 17 december van datzelfde jaar, vind hij de dood aan de wurgpaal. Zijn lichaam werd verbrand en zijn huis afgebroken. Op die plaats mocht 100 jaar niet meer gebouwd worden omdat de eigenaar gruwelijke misdaden had begaan.
Henri Schrijen vluchtte op 17 december 1743 maar was zo stom om later weer terug te keren.Tijdens de tweede periode werd hij op zondag 14 maart 1751 gearresteerd en opgesloten op kasteel Terborgh. Op 15 mei 1751 vond hij de dood aan de galg.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

14 Comments

 1. logbankje

  Wist niet dat Bokkerijder zijn een ambacht is.
  toen was hij er nog de wurgpaal, maar weerhield ze toen ook niet om misdadig gedrag te vertonen. Hans

 2. Ria van Felius

  Eigenlijk is er weinig veranderd, tegenwoordig slaan ze elkaar gewoon zomaar dood of nemen het recht in eigen hand ook al gaat het niet meer officieel. Hoeveel ‘afrekeningszaken’ zijn er niet.

 3. Goede morgen Sjoerd. Bokkenrijders doen mij altijd aan Suske en Wiske denken. een van die strips heet ook zo. Maar in die tijd zal het vast niet grappig zijn geweest. Ik heb me nooit in het fenomeen verdiept, maar misschien moest ik er nog eens wat meer over lezen. Hoe is deze groep ontstaan en reden ze inderdaad op bokken, het lijkt me dat die dieren meer als trekdieren werden gebruikt, dan als rijdieren. Kortom wel een interessante tijd (tenminste om op terug te kijken) dat doet me denken aan de Chinese vloek : “moge u in interessante tijden leven”
  Ik wens je een fijne dinsdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.