Duvelsprie – Jos Bours
Duvelsprie – Jos Bours

Duvelsprie – Jos Bours

Weet u nog dat ik diverse blogs over de Bokkenrijders heb gemaakt, met verhalen over Geerlingh Daniels, Hendrik Witmaekers en Henri Schrijen uit Sjenne (Schinnen). Ik las een tijdje geleden bij Jeanne dat Jos Bours een verhaal had geschreven wat handelt in die tijd, zo vanaf 1721. Waarin Anna, een meisje van toen 16 jaar, de hoofdrol speelt en zich afspeeld in Sjenne. Al de personen die ik in mijn verhalen heb laten spelen komen daarin ook in voor. Het bijzondere van dit boek is dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. De schrijver vond de feiten in de stamboom van zijn vrouw. Duvelsprie is geen mooi boek met lyrische verhalen, maar gaat over het alledaagse leven van de arme bevolking, die geen nagel heeft om zijn kont te krabben. Het gaat over armoe en de pech die onze Anna lijkt te achtervolgen in haar leven.

Ik heb het boek helemaal uitgelezen en heb medelijden met de mensen die in deze omstandigheden en in deze tijd hebben geleefd. Jos heeft het keurig beschreven, hoe triest het verhaal ook is. Omdat er nogal wat Limburgse woorden in gebruikt zijn zit bij twijfel achterin het boek een lijst met vertalingen. Het is zeker een boek wat ik zou aanraden voor mensen die geïnteresseerd zijn in deze tijd. Wat verzonnen is, of echt laat ik aan de lezer en de kenners over, het had zo kunnen zijn…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 Comments

  1. Jos Bours

    Ha Sjoerd.
    Helemaal in Orvieto -mijn vrouw Marlies en ik kennen elkaar morgen 45 jaar, vandaar- lees ik je oordeel, het oordeel van een deskundige bij uitstek in dit geval. Ik ben er verguld mee.
    Voor de mensen die reageerden: Het boek is bij de boekhandel te bestellen als het niet aanwezig is. Of bij uitgever Leon van Dorp. Of bij mij en dan gesigneerd. Intussen is er een tweede druk! Dus de belangstelling is groot voor ons rijke verleden dat we te weinig kennen. Bedankt Sjoerd!
    josbours@hotmail.com

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.