Kerk H. Antonius van Padua (Vrank)
Kerk H. Antonius van Padua (Vrank)

Kerk H. Antonius van Padua (Vrank)

De kerk gelegen tussen de voormalige mijnwerkerskolonieën Vrank en Husken is eigenlijk een waar kunstenaarscollectief. Dat begint al met de ontwerper van de kerk, de bekende architect Frits Heuts. Om deze kerk stabiel te houden terwijl aan alle kanten gebouwen te lijden hadden van de verzakkingen door de mijnbouw, werd deze kerk gemaakt van beton, staal en uiteraard steen. Diverse bekende kunstenaars verleende hun bijdrage aan o.a. de ontwerpen van de verschillende glas-in-lood ramen, Charles Eyck, René Smeets, Reinald Rats, Henri Jonas en H. Schoonbrood en later in 1950 Hub Levigne. De bezoekers van de kerk kwamen uiteraard uit de nabije mijnwerkerskolonieën. Daar woonden ongeveer 2000 mijnwerkers van zowel Nederlandse als Poolse, Hongaarse, Oostenrijkse, Tsjechische en Italiaanse afkomst. Ook de ouders van mijn vader hadden daar een huisje, echte Friezen verhuist van Ljouwert naar Heerlen.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

 1. Dat ziet er prachtig uit. En het blijft bijzonder dat jouw voorouders vanuit Ljouwert naar Heerlen zijn gegaan, om het werk, i’m sure, maar nu is er geen Fries die erover denkt om die kant op te verhuizen 😉

  X

 2. Frank103

  Mooi gebouw! Hier worden de kerken gesloopt en vervangen door moskeeën, te weinig Christelijke kerkbezoekers en voldoende moslims die een gebedshuis willen. Maar dat zal over 50 jaar ook weer anders zijn!

 3. Even over Henri Jonas: hij komt voor in de stamboom van mijn schoonmoeder. Dat is gebleken uit genealogisch onderzoek verricht door mijn man. We weten niet of hij zelf ook glas in lood ramen maakte of alleen de ontwerpen. Hij behoorde tot de zgn Limburgse School en is van huisschilder opgeklommen tot een zeer verdienstelijk kunstenaar. Hij stierf in 1944 maar zijn laatste jaren bracht hij door in diverse psychiatrische klinieken en daar zat je dan niet omdat je nogal leed aan verkoudheid.

 4. Goede morgen Sjoerd. Dus jouw voorouders waren Friezen, weet je hoe ze van koeien naar kolen zijn overgestapt? Of wordt dat niet vermeldt in de geschiedenis van je familie?
  Ik wens je een fijne donderdag,vandaag pas ik weer op mijn jongste kleindochter , oma heeft het maar druk op zo’n manier, maar ik vind het leuk hoor, anders zou ik het niet doen.

 5. een goed versterkte kerk, het zal nodig geweest zijn…
  Je bent van oorsprong een fries, en wie weet van daarvoor….;-), ik heb eens ergens gelezen hoe je daar van kan verschieten van het verleden
  Een @->- voor jou.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.