Spanning in Veurs
Spanning in Veurs

Spanning in Veurs

bVision & Photography

De foto’s van het bijgaand trafohuisje werden mij opgestuurd door Marthy van heen en terug naar de ardèche met de volgende tekst:
Ha Sjoerd,
Half december waren wij een paar dagen in de Voerstreek, net over de grens in België en terwijl wij daar liepen te wandelen kwamen we twee prachtige trafohuisjes tegen. Misschien voor jou bekend qua bouwstijl, jij woont daar tenslotte niet zo ver vandaan maar voor ons waren ze ongewoon. Mooi daar in die Voerstreek, we hebben er lopen te genieten. Vriendelijke groet,
Marthy.

bVision & Photography

Het heeft me nog enige moeite gekost om dit trafohuisje te vinden in Google Maps, en ik ben er na het zoeken diverse van deze tegen gekomen. Het ligt in Veurs, en maakt deel uit van Sint Martens Voeren (Fouron-Saint-Martin), in de voerstreek. Tot voor een aantal jaren terug een rumoerige streek door de alom aanwezige taalbarrières. Het huisje is niet uniek, in deze streek staan een aantal van exact dezelfde huisjes. Dat heeft mede te maken met de steensoort die in deze streek veelvuldig aanwezig is en je ook aantreft bij de plaatselijke gebouwen. Hier vindt je naast de hoogspannings- en laagspanningslijnen welke op palen door de lucht gevoerd worden nog vrijwel geen moderne voorzieningen.

bVision & Photography

Veurs (lokale benaming: Veuësj) is een gehucht in Sint-Martens-Voeren, een deelgemeente van de gemeente Voeren in de Belgische provincie Limburg. Het gehucht is genoemd naar de gelijknamige beek. Veurs valt op door zijn vele gebouwen in silex en/ of vakwerk. Ten noordoosten van Veurs gaat de spoortunnel van Veurs onder het Veursbos op daar gelegen heuvelrug door. Verder ligt er het Broekbos op een helling ten noorden van het gehucht en het Vrouwenbos ten zuiden van het gehucht op een helling.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 Comments

  1. Je zou bijna niet zeggen dat dit een transformatorhuisje is. Wat een bijzonder gebouwtje. Ik zal er wellicht eens langs gereden zijn omdat ik wel eens over de grens kom, maar dan zijn ze me nooit opgevallen.

  2. Goede morgen Sjoerd, Marthy heeft weer aan je gedacht. De torens zelf vind ik tamelijk dreigend overkomen en niet direct als trafohuis, maar dat komt waarschijnlijk door de bouwstijl waardoor ze iets van verdedigingswerken hebben.
    Ik wens je een fijne zondag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.