Naakt shoppen bij de supermarkt
Naakt shoppen bij de supermarkt

Naakt shoppen bij de supermarkt

Nee, stort u nu niet meteen op de bijgaande foto, het zit een ietsie anders in elkaar. Naakt shoppen in de supermarkt wil zeggen dan u de kleren aan mag houden en we de groenten en andere waar, het plastic jasje uitdoen. Back to nature om het zo maar eens uit te drukken. Het initiatief komt oorspronkelijk uit de nieuwe wereld, Nieuw Zeeland, waar men het eerst begonnen is met met het naakt aanbieden van groenten en dit langzaam aan het uitbreiden is. Een vreemd bijverschijnsel was dat de verkoop van groenten steeg door deze uitstalling. Het is als vroeger op de groentekar. Je ruikt de groenten als je ervoor staat, de geur van uien, knoflook selderij, de kruiden, het water loopt je in de mond. Hetzelfde met verse broden in plaats van al dat voorverpakte brood, het weegt niets en smaakt nergens naar. Doel was niet om meer groenten te verkopen, maar de enorme hoeveelheden plastic terug te dringen. We zijn daar zelf ook mee bezig. We hebben kratten bij ons waar alles ook onverpakt in kan. Een paar appels, peren etc. Het lukt niet altijd, omdat je sommige dingen gewoon niet los krijgt. Maar voor mij mag het… even een feitje:
Van de 300.000.000 ton plastic die elk jaar wereldwijd wordt geproduceerd, wordt de helft slechts één keer gebruikt en daarna weggegooid, terwijl hiervan slechts negen procent wordt gerecycled. De rest belandt op stortplaatsen en een groot gedeelte komt uiteindelijk ook via onze waterwegen in de zeeën en oceanen terecht.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

14 Comments

 1. Goed bezig, Sjoerd. Ik ga tegenwoordig naar de wekelijkse markt met een grote tas en laat die bij de groenteboer aldaar vol gooien met 3 kilo appels, 20 mandarijnen en nog het een en ander. Als die tas me te zwaar is laat ik hem ophalen door mijn man, we wonen vlakbij.

 2. In de zeventiger jaren heb ik mijn zakgeld een aantal jaren verdiend in een supermarkt. Daar heb ik een korte carrière gemaakt van vakkenvuller tot waarnemend chef op de groente-afdeling. Alles werd toen nog vers in kratten aangevoerd, en zo werd het meeste ook uitgestald in de winkel. Die hele idiote verpakkingsellende met plastic dateert van kort daarna. Het wordt hoog tijd dat dat teruggedraaid wordt. Groentee en fruit worden er niet minder om. Integendeel!

 3. Ik heb netjes bij me voor het fruit en koop zo weinig als mogelijk in plastic.Ga ook het liefst naar de groentenman en slager die hier nog papieren zakken gebruiken.Hoe minder afval hoe beter,we hebben nu nog een eigen kliko voor restafval.Die gaat bij ons 1x per maand aan de straat.Binnenkort krijgen we een ondergrondse kliko met pasje,het is nog best ver lopen maar misschien helpt dat ook wel mee dat mensen er bewuster mee omgaan.

 4. Ik ben voorstander. Het ziet er schitterend uit. je zou zo alles willen meenemen. Een eigen tas is iets wat ik al mijn hele leven heb gedaan. Kreeg het van mijn moeder al mee in de opvoeding.

  Love As always
  Di Mario

 5. Goede morgen Sjoerd, kijk dat is tenminste weer normaal, naakt shoppen. Het is ook waanzin om komkommers of paprika’s in plastic te gieten, ze hebben hun eigen beschermende velletje. Ik heb al jaren een hekel aan dat gedoe en ik neem zolang ik weet altijd zelf een tas of een krat (opvouwbaar) mee.
  Een fijne donderdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.