DAF A10 bestelbus
DAF A10 bestelbus

DAF A10 bestelbus

bVision & Photography

DAF stond in eerste instantie voor Van Doorne’s Aaanhangwagenabriek en werd later Van Doorne’s Automobielfabriek. De gebroeders Hub en Wim van Doorne begonnen in 1928 in een kleine technische werkplaats. Reeds voor de tweede wereld oorlog begon men met de productie van opleggers en aanhangwagens en vanaf medio de dertiger jaren met het onwerp en de productie van pantserwagens met de bekende tradoconstructie welke van een vierwielaangedreven auto een zeswielaangedreven auto maakten.

bVision & Photography

In 1949 werd het serieus en begon men met de productie van vrachtwagens. Dit resulteerde naast de A30 in 1950 in de A10 bestelbus waar het hier om gaat. In de A10 lag een 2.2 liter Hercules zijklepmotor met 46 pk (type IBX-3) met drie versnellingen. Dit type motor was ijzersterk en vond men o.a. ook terug in tractoren. Het laadvermogen van deze bestelbus was 1000 kg. De productie stopte in 1955.

bVision & Photography

Het meeste komen we in die tijd de A10 tegen bij het leger, de politie, gewondenvervoer (Ambulance), en bij o.a. de zweedse posterijen. De grote laadruimte van ca 7 m3 was uiteraard heel handig daarbij. De wat grotere vorm van de A10 werd de D400 genoemd. Hier lag een iets sterkere Hercules motor in en was iets groter.

bVision & Photography

De A10 was leverbaar als chassis of compleet gebouwd als bestelwagen. Dit resulteerde in een grote variëteit aan carrosserie vormen. Er is niet bekend welke aantallen van deze A10’s er geproduceerd zijn, maar de kans om er ene tegen het lijf te lopen ik vrij klein. De enige die ik weet te staan, staat bij het DAF museum, aan de Tongelresestraat 27 in Eindhoven, en deze is in gebruik geweest bij de gemeentepolitie van Eindhoven. Maar het schijnt dat er elders nog twee exemplaren te vinden zijn.

bVision & Photography

Colofon
https://nl.wikipedia.org/wiki/DAF_A10
http://www.oudedaf.nl/fotomap%20paginas/Foldermap%20op%20naam/Daf%20folder/folderpag29.jpg
http://www.klassiker.nu/sites/klassiker.nu/files/styles/main_image_full/public/images/2012/02/ADaf10%20eindhoven.jpg?itok=XCHn98xP
http://www.historical-fire-engines.com/data/media/31/his2245.jpg
Door Alf van Beem – Eigen werk, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24931061
https://nimh-beeldbank.defensie.nl/

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

11 reacties

  1. logbankje

    De merknaam DAF doet het hart toch sneller kloppen.
    Een merk waar ons land trots op was.
    Ik vind dit ook een orpracht exemplaar, ook al ken ik hem niet.
    Een leerzame aanvulling op mijn kennis. Hans

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.