In de virtuele garage: Volvo 262 C (1977)
In de virtuele garage: Volvo 262 C (1977)

In de virtuele garage: Volvo 262 C (1977)

Volvo 262 C: Een wonder of een gedrocht op wielen

bVision & Photography

Het is een zeldzaamheid als je deze auto onderweg ergens tegenkomt. En ik ben heel blij dat Ria van Ria’s weblog dit model op de foto heeft gezet. Voor de meesten, vooral degenen die er niet bekend mee zijn, is het een walgelijk gedrocht, de Volvo-fanaten worden van deze uit voering helemaal lyrisch. De basis van dit model is een Volvo 260, welke naar het ontwerp van Volvo designer Jan Wilsgaard werd aangepast door Bertone uit Turijn. Die vond het model dusdanig ongebruikelijk dat hij zich verontschuldigde door te zeggen dat deze werd aangepast in opdracht van Volvo.

bVision & Photography

Er werd een verlaagd dak opgezet met een uitzonderlijk ‘dikke’ C-stijl (top chop). De auto was de eerste twee jaar van zijn productie alleen maar verkrijgbaar in het grijs met zwart (vinyl)dak. De bijnaam mooie baksteen ontstond niet voor niets. En als je weet welk model aan de basis stond van dit ontwerp is dit ook niet gek, een Lincoln Continental Mark Ⅵ. Maar daar mag je zelf op Googelen. Overigens heeft het Volvo niet het succes opgeleverd wat ze voor ogen hadden, daar mistte het de klasse voor.

bVision & Photography

Wat ook werd meegenomen in dit model waren de standaard alle beschikbare opties van Volvo. Te beginnen met de B28 motor, een 2.7 liter PRV* V6. en verzin het maar wat er in die tijd beschikbaar was en het zat erin, zoals verwarmde stoelen, uiteraard van leer, Airco, elektrische bediening van ramen, spiegels en de antenne en ga zo maar door. Geen scheurijzer maar een zacht voortbewegende luxe auto. En de meeste uiteraard uitgevoerd met automaat, de standaard voor deze auto. De auto was niet bedoeld voor Jan Modaal, eerder voor de Happy Few… PRV staat in deze voor een motor ontwikkelt door Peugeot, Renault en Volvo en deze werd gebouwd in het Noord Franse Douvrin.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

14 Comments

 1. Ria van Felius

  Wat leuk dat je er blij mee bent. Ik vond hem ook niet zo mooi en hij stond een beetje krap zodat de voorkant er niet echt goed op staat.

 2. Ik zie iedereen over grote bak en je zult het maar moeten parkeren, ik weet niet, maar als ik hier kijk op de parkeerplaatsen met de Kia’s van nu, die hoge dingen, en andere grote bakken, er rijdt zelfs een soort van echte Amerikaanse pick up rond hier… maar die passen niet op 1 plekje van nu… Ik kan vaak amper uitstappen of instappen later, omdat er een grote bak naast ons staat, en dat met ons bescheiden peugootje zeg ik dan maar…

  Oh ja, deze auto, ken ik dus niet! Mooi lelijk, ik snap jouw verhaal Sjoerd, maar ik zou het ook op de foto hebben gezet en gedacht hebben, Sjoerd vertelt het wel verder, wat ik ervan vind…. is niet zo belangrijk, in dit geval, denk ik.. niet mooi, maar lelijk? Ook niet, gewoon.. oke, oud…

  X

 3. Goede morgen Sjoerd, wat een bak zeg, je zult daarmee ergens een parkeerplekje moeten vinden. Nee ik kan dat geval niet mooi vinden ook niet als typische old timer. Voor vandaag een fijne zaterdag gewenst.

  1. Frank-103

   Vraag een kleuter een auto te tekenen en hij tekent een Volvo. Mensen die van vierkant houden, houden dan automatisch ook van Volvo…. 😉

 4. ik vind het ook geen mooie, en dit model van volvo is nog erger dan die modellen van toen
  mijn ex ondertussen had in 1980 ook een volvo, ik vond dat maar niks
  Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.