LTM
LTM

LTM

Limburgse Tramweg Maatschappij

Ook in vroegere jaren reden er trams door het Limburgse landschap. Maar een lang leven was dat niet beschoren. Exploitatie was in handen van de LTM welke in 1921 was opgericht. Oorspronkelijk in zuid en midden Limburg, later alleen nog in het zuiden. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de kosten om de tramlijn te exploiteren onder druk te staan. Dit werd o.a. veroorzaakt door de hoge onderhoudskosten van het trammaterieel. In 1938 was al de lijn van Maastricht naar Vaals opgeheven en in 1949-1950 werden ook de elektrische tramlijnen vanuit Heerlen naar Sittard, Brunssum en Kerkrade vervangen door bussen, en betekende dit het einde van de tramdiensten in Limburg. De LTM ging daarna verder als grootste busonderneming in het zuiden van Limburg. In 1978 werden alle busondernemingen in het zuiden samengevoegd tot Vereniging Streekvervoer Limburg(VSL) en verdween de naam LTM. Op de foto een van de kenmerkende LTM bussen aan de stationsstraat in Heerlen, de foto komt van het internet en is bewerkt tot het volgende resultaat.(maker onbekend)

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

20 Comments

 1. Ik vond het gek.. als ik in andere steden kwam, zoals Haarlem al heel jong bijv. dat er geen trams reden, hahahaha Dat krijg je als je in Amsterdam geboren bent, maar dan later.. is het weer gek om te ontdekken dat ze in Rotterdam en Scheveningen wel een tram hebben 😉

  Deze bus, ja dat model ken ik denk ik ook nog wel, dan van een andere maatschappij, de NZH, geen idee waar dat voor staat/stond, Noord-Zuid-Holland? Echt geen idee, hahaha

  Prachtig mooi in elk geval, tot het kleurtje aan toe, dat mag ook weer terug komen van mij 😀

  X

 2. logbankje

  Veel tramlijnen zijn vervangen door bussen, best jammer ze zijn veel milieuvriendelijker. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 3. een mooie nostalgische foto Sjoerd

  ook bij ons zijn heel wat tramlijnen verdwenen..

  maar in de grote steden (Brussel, Antwerpen,Gent) zijn ze wel nog heel populair

  zonder de kusttram te vergeten, die met zijn 67 km de langste tramlijn ter wereld zou zijn

  groeten

 4. Hoi Sjoerd,

  wat jammer, dat er eigenlijk geen tram meer rijdt.
  Had het best leuk gevonden om dat te mogen zien.
  Hier in Haarlem heeft de Blauwe Tram gereden… helemaal naar Zandvoort.
  Nu is de route een (fijn) fietspad geworden.
  Maar ik had maar wat graag in die Blauwe Tram gezeten!

  groet van Marlou

  .

  1. Bob Wijnveldt

   Ben je geinteresseerd in de Blauwe Tram, neem dan eens een kijkje in het NZH-vervoermuseum in Haarlem, gevestigd in de Waarderpolder. Aan het railgebonden vervoermiddel wordt daar – naast de bus – ook aandacht besteed. En……………er wordt gewerkt aan het nabouwen van nog een Blauwe Tram. De club zetelt in de regio Leiden.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.