Gebrook
Gebrook

Gebrook

GEBROOK (Hoensbroek) – update

 • Graven en Gravinnen heersten in
 • Een kasteel in het Broich
 • Bokkenrijders als verleden, maar onder de
 • Rook van de schoorstenen
 • Ook de koelpieten, die diep
 • Onder de grond met de
 • Kolen geschiedenis schreven
Hoensbroek heette aanvankelijk Broek of Broich, hetgeen ‘moeras’ betekent. (De Limburgse aanduiding Gebrook betekent niets anders dan ‘het moeras’.) In 1388 werd het afgescheiden van Heerlen en geschonken aan ridder Herman Hoen, wiens familie van dan af Hoen van den Broeck, later Van Hoensbroeck zou heten en een van de aanzienlijkste adellijke families in Limburg werd. Deze Herman Hoen bouwde vervolgens het kasteel, dat nu Kasteel Hoensbroek heet en was er de eerste bewoner van. Op deze plaats had vanaf de dertiende eeuw al een motte en een verdedigingswerk gestaan. Hoensbroek is de samenvoeging van ‘Hoens zu Broeck’.(wikipedia)

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

 1. Hahahaha, ik lees de reacties en denk, uh? 😉 Zie? dat is dus waarom ik nooit reacties lees, of liever niet dus.

  Prachtig mooi, en de samenvatting, ja ooit ook al eerder gelezen omdat ik er ooit al eens ben geweest, ik denk toch zodra ik weer even tijd en zin heb, vooral dat laatste.. dat ik ze toch eens op ga zoeken… de foto’s

  x

 2. Ik zie dat Bertiebo hetzelfde is opgevallen, ik zag het ook gelijk, tja ik ben nu eenmaal een lettervreter, dus ik zie gelijk dat er iets mist. Maar toch is het leuk gevonden zo. Het kasteel heb ik met mijn man eens bezocht. We namen ons voor elk jaar een kasteel te bezoeken. Al hebben we dat niet lang kunnen doen samen.
  Ik wens je een fijne dinsdag toe.

 3. Hey Sjoerd,

  Kasteel Hoensbroek wordt als “het mooiste kasteel van Nederland”betiteld.
  De volgende keer dat ik in Limburg ben ga ik er zéker naar toe.
  En dan komen we meteen een bakkie bij je doen! Je hebt toch tijd zat… wink :-))

  Groetjes van Marlou

  .

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.