75 jaar later
75 jaar later

75 jaar later

bVision & Photography

De klok op de foto wijst 10.15 aan n.m. aan.
Op dit uur vernietigden de Duitsers bij hun aftocht op 13 september 1944, dus bijna drie jaar geleden , 85% van alle Electrische Energie-bronnen. Een van de vernielde turbines is hierboven in beeld gebracht. Met eigen mensen, deskundigen en arbeiders werd aan het herstel gewerkt, gadegeslagen door deskundigen van andere mijnen en van de geallieerde legers. Na 7 maanden werd reeds de grootste van de vernietigde machines weer op gang gebracht. Thans heeft de energieopwekking, dank zij de met grote toewijding verrichte herstelwerkzaamheden alreeds het vóóroorlogse peil overschreden.

Deze tekst en foto’s komen uit het archief van de Oranje Nassau mijn 1 en is te vinden in het pop-up museum Kolen & granaten. Het museum is de hele maand september (dinsdag t/m zondag van 11 tot 16 uur) gratis te bezoeken op Maanplein 52 in Heerlen.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

11 Comments

  1. Lijkt mij een heel erg interessant museum. ( OT: als je op de onderste link in het artikel over Leven klikt kan je het hele blad doorbladeren. En als je dat toch doet, moet je even op pagina 189 kijken dat vind ik de mooiste pagina. Of………………denk ik dat alleen maar omdat het mijn foto’s zijn 🙂

  2. logbankje

    Dat noemde de Duitsers de verschroeide aarde, alles moest kapot.
    De mensen hebben na de oorlog hard gewerkt om ons land op te bouwen, laten we dat niet vergeten. Hans

    Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
    Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.