Het thermenmuseum in Heerlen (Coriovallum)
Het thermenmuseum in Heerlen (Coriovallum)

Het thermenmuseum in Heerlen (Coriovallum)

bVision & Photography

Het mooie van slecht weer is dat je op zoek gaat naar dingen die je binnen kunt doen. Ja, deuren schilderen kan ook binnen, maar ik had toch iets anders in mijn hoofd. Veel leuker is het bezoek aan een museum, en dat kan in een van de oudste steden van Nederland, Coriovallum, oftewel Heerlen in de huidige tijd. De Romeinen waren in deze streek zo’n 2000 jaar geleden volop aanwezig en van de diverse vondsten uit die tijd is een groot deel bewaard gebleven. Tevens zijn er resten van Romeinse villa’s en zoals destijds in Coriovallum de resten van een Romeins badhuis, ofwel de thermen.

bVision & Photography

Niet dat er in het thermen museum nu een compleet badhuis staat, maar het bewaarde grondbeeld laat niets aan de verbeelding over. Trouwens de getoonde 3D film is super, maar dat terzijde. Die Romeinen waren zelfs voor onze begrippen erg slim. Destijds was er al vloerverwarming en had men wildwaterbanen… oh nee, stoom en waterbaden. Voor het werk een lekkere sauna nemen en badderen, daarna waren de vrouwen aan de beurt, en als laatste mocht het werkvolk in de avond genieten van de thermen. Thermea 2000, maar dan anders.

bVision & Photography

De Romeinse ingenieurs maakten gebruik van het verschil in hoogte van de twee door Heerlen stromende beken, namelijk de hoger gelegen Caumerbeek en de lager gelegen Geleenbeek. Zo had het badhuis altijd vers water ter beschikking. Daarnaast lag Corriovallum op een kruising van twee snelwegen in die tijd, de Via Belgica en de weg van Xanten naar Trier. Dus een ideale plaats om een nederzetting te bouwen.

bVision & Photography

Op een oude landkaart is Coriovallum de enige zuidlimburgse stad die genoemd wordt en zo weten we zeker dat Heerlen, Coriovallum heette. Zelfs Maastricht wordt daar niet op aangegeven. Maar goed, u snapt het wel, mijn blog heeft als ondertitel “De naakte waarheid met een korreltje zout”, ofwel als ik hier alles klip en klaar en historisch correct zou uitleggen ben ik aan de ene kant mijn lezers kwijt en bezoekt er aan de andere kant geen hond het thermenmuseum in Heerlen meer.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

20 Comments

 1. logbankje

  Lijkt me inderdaad een hele belevenis om er een bezoek te brengen.
  Weet nog dat mijn zoon heel enthousiast thuis kwam toen hij aanwezig was bij de vondst van stenen uit die periode in de stad. Hans

 2. Heerlen is me veel te ver maar ik zóu me op zo’n “slechtweer dag” ook prima kunnen :”behelpen” in één van de huidige moderne thermen om aan den lijve te ondervinden hoe dat er bij de Romeinen aan toe ging.

 3. Goede middag Sjoerd, ik dacht dat ik dit museum eens met mijn man heb bezocht, maar misschien was het een ander museum in Heerlen. Maar die Romeinse dingen komen me bekend voor in ieder geval. Nog een prettige voortzetting van de dinsdag gewenst.

 4. Goeie keuze om daar naar toe te gaan, Sjoerd. Je hebt er in woord en beeld keurig verslag van gedaan, dus wat mij betreft mag je wel ‘ns vaker op stap. 😉
  Ik kan niet over dergelijk Romeinse opgravingen meepraten, want die jongens hebben hier in Fryslân nooit voet op de grond durven zetten.

 5. Als ik nu Thermen lees, denk ik aan een spa, maar goed, dat deden die Romeinen ook al, leerde ik al op de lagere school, ze waren inventief en creatief, heel mooi voor het nu ook, is mij altijd vertelt.

  Off topic: Ik weet wat het is Sjoerd, CARA, dat had mijn dochter dus ook al, en ikzelf kreeg het na mijn 14de, vanuit mijn vader, dus het is genetisch in dit geval… Eliza had het ook al vanaf de 2de week na de geboorte dat ik haar eerste babyhaler kreeg. Zij heeft daarmee ook op een CARA vriendelijke school gezeten ooit… wat inhield, elke dag schoonmaak, stofvrij en de leraren wisten wat te doen als….

  X

 6. wat een slimmerikken waren dat toch hé, prachtige bouwsels, ik zag het eens in alphen a/d rijn, archeon werkelijk ademloos door dat gebouw en de resten er van gelopen ,
  lekker om te doen met dit weer, en je maakt er de mooiste foto’s zie ik wel sjoerd,

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.