1917 – Owen Magnetic Touring
1917 – Owen Magnetic Touring

1917 – Owen Magnetic Touring

bVision & Photography

De eerste dagen van de automobiel industrie waren voornamelijk dagen van creativiteit. Men experimenteerde er lustig op los. Benzine, diesel,gas en elektriciteit. Men wist nog niet wat het uiteindelijk zou gaan worden. De Benzine was spotgoedkoop in die tijd. Nu zitten we ook in zo’n periode. Waterstof, zonnepanelen, elektrisch rijden, of zelfs hybride gaan rijden behoord nog tot de mogelijkheden. Maar we gaan nog even terug in de tijd. Naar 1917, toen de auto hier op de foto’s het levenslicht zag. De Owen Magnetic Touring

bVision & Photography

De Owen Magnetic Touring was een keurige wagen die in geen enkel opzicht afweek van de standaard auto. Totdat je de motorkap open deed. Daar kom je het ontwerp van een elektrotechnisch ingenieur en voormalig medewerker van Thomas Edison genaamd Justus B. Entz tegen. Al in de late jaren 1800 begon Entz te experimenteren met een uniek elektrisch transmissiesysteem dat in theorie oneindig variabele verhoudingen kon bieden zonder een directe verbinding tussen de motor en de achteras. De Entz Electric Drive Transmission verving het vliegwiel van de motor door een set veldwikkelingen, die fungeerden als een generator voor het aandrijven van een elektrische tractiemotor die via een aandrijfas aan de achteras was bevestigd. Entz en zijn uitvinding trokken de aandacht van Raymond en Ralph Owen, die al in 1912 begonnen met het aanpassen van het systeem voor productie. In 1915 hadden de Owens het project van Entz overgenomen en samengewerkt met Baker Electric om de auto’s commercieel te produceren als de Owen Magnetic. Dus de auto die u hier ziet…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

  1. logbankje

    Nog een auto die op een koest leek.
    De vorm van brandstof blijf aan verandering onderhevig, net al de modellen. Hans

    @ inderdaad vergeten de playlist te wijzigen, gelukkig stond deze nog op het bureaublad, scherp gezien.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.