B&W
B&W

B&W

bVision & Photography

B&W staat in de fotografie wereld niet bekend als Burgemeester en Wethouders, die je overigens wel op de foto kunt zetten als B&W, maar als Black and White. Zwart-wit dus. En dat was de opdracht van ons fotografieclubje voor de vorige week. En dat is wat ik moeilijk vind, een digitale camera voor kleurenfotografie is daar gewoon niet geschikt voor. Vergelijk maar eens foto’s van vroeger in zwart wit en wat ze er nu van maken. Het is meer een foto in vijftig tinten grijs dan een oude zwart-wit foto. Maar goed, we doen ons best en dit waren mijn inzendingen van de vorige week. En er hoeft er maar ene tevreden te zijn. En als u het gaat proberen, de standaardomzettingen voor zwart-wit werken voor geen meter. Ik heb gebruik gemaakt van een kleurprofiel voor de omzetting. Er zijn ook echte tools die er een oude foto van kunnen maken (o.a. de vrij verkrijgbare NIK collection), maar zo gemeen ben ik niet om die te gebruiken.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

22 Comments

 1. Frank-103

  Dan zal je de kopfoto op mijn blog wel niks vinden, die heb ik ook eenvoudig omgezet naar zwartwit. Jouw foto is verder briljant, al ben ik minder kritisch als het om spoorfoto’s gaat.

 2. hanscke

  Eigenlijk hebben die zwart wit foto’s wel wat. Als ik naar de oude foto’s van mijzelf kijk, geeft het veel ruimte om nog iets met je fantasie in te vullen. Aan de andere kant wat waren we blij toen kleurenfoto’s gemeengoed werden. het leek allemaal zoveel “echter”!

 3. logbankje

  Een goede B&W foto is prachtig, is ook niet altijd even makkelijk zo te krijgen.
  Movavi Photo Noir is ook zo’n programma.
  Weet niet eens of er B&W digitale camera’s zijn. Hans

  @ ik weet wel iemand die jou heel lief vind 🙂

 4. De camera belicht of het negatief, of maakt een zogenaamde RAW opname. Het negatief wordt in de donkere kamer op fotopapier belicht. Ook daar is veel kennis en handvaardigheid voor vereist om tot het gewenste resultaat te komen. De beroemd fotografen brachten hun “rolletje” echt niet naar de afdrukcentrale maar deden het zelf, om het gewenste resultaat te krijgen. Tegenwoordig met digitale bestanden doen we dat zelf op de computer, de fotocentrale drukt alleen maar het door ons gecreëerde resultaat af als we het nog op papier willen hebben. “Ansel Adams: 50% of the Creative Process Occurred in the Dark Room”. De foto met de rails is overigens een hele mooie, goed om het verdwijnpunt in de hoogte te leggen want de lucht lijkt een beetje saai maar is net voldoende in beeld om de foto af te maken. De foto van de klok (is het een klok?) heeft teveel schaduw op het onderwerp.

 5. met mijn oude camera wel gedaan, als ik nu zwart wit wil, dan doe ik dat in PSP, hahahaha, dan kan ik ook nog voor oud papier gaan, newspaper style of zo.

  Toch ziet dit er mooi uit, maar echt zwart wit zoals vroeger is het niet nee, al weet ik, dat je ook daarmee kunt spelen in de doka… ooit heb ik die namelijk wel ontwikkeld en afgedrukt, zwart wit foto’s vanaf de rol.

  X

 6. Ik ga het niet proberen al kan het wel op mijn telefoon. Mijn spiegelreflex raak ik al tijden niet meer aan. Ik wil foto’s maken zoals het is, en niet zoals het zou moeten volgens anderen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.