Voerendaal – In het spoor van de Romeinen
Voerendaal – In het spoor van de Romeinen

Voerendaal – In het spoor van de Romeinen

bVision & Photography

In de afgelopen weken zijn Romeinse sandaal- en hoefafdrukken met verf aangebracht op de Bergseweg, die van Voerendaal naar Ubachsberg loopt. De afdrukken moeten het intensieve gebruik weergeven van de Via Belgica, de oude Romeinse hoofdweg die liep van Boulogne-sur-Mer naar Keulen. Op de Bergseweg is in november 2016 bij graafwerk een deel van deze weg ontdekt. Bij die vondst werd duidelijk dat de Romeinen gebruikmaakten van Kunradersteen voor het maken van het wegdek. Aan de tuinmuur van Bergseweg 20 vinden we een paneel van cortenstaal met daarop informatie over de vondst.
De tekst op het bordje van Via Belgica:

In Romeinse Voetsporen

Dwars door het huidige Voerendaal, tussen Keulen en Boulonge sur Mer, Legden de Romeinen een grote weg aan, De via Belgica. Zware ossenwagens denderden er overheen, handelaren en bewoners liepen er op en neer. Precies op deze plel is eeuwen later een deel van de weg ontdekt. Hier treed je dus letterlijk in Romeinse voetsporen.

bVision & Photography

16 Comments

 1. logbankje

  Haha, wat leuk ik moet altijd bij de Romeinen denke aan Asterix en Obelix.
  Op de LTS hadden we schilderen en op een glasplaat kreeg ik de opdracht ze te schilderen.
  Deze uitvoering vind ik prachtig Sjoerd tijden herleven. Hans

 2. Kakel

  Voor mijn gevoel hebben die Romeinen overal een voetafdruk achter gelaten. Ze waren gewoon overal! (Dat idee heb ik.)
  Altijd fijn wanneer weer een stukje verleden zichtbaar wordt. Telkens wanneer in Rotterdam een nieuw gebouw wordt geplaatst, mogen archeologen eerste “onder de grond kijken.” Dat heeft bergen materiaal en informatie opgeleverd.
  En nu ook aan de Bergseweg. Koester het!

 3. Ria van Felius

  Ja leuk is dat als het verleden zo zichtbaar wordt. Als ik over dat kronkelige polderweggetje loop moet ik er ook altijd aan denken dat mijn oma en opa daar waarschijnlijk vroeger ook al liepen,. Een leuke gedachte.

 4. Het is eigenlijk niet te bevatten dit, dat we dankzij die Romeinen onze wegen en bruggen te danken hebben. Mooi dat ze dit doen, stuk geschiedenis voor iedereen zichtbaar elke dag!

  X

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.