De grafzerk
De grafzerk

De grafzerk

Ik kon een glimlach niet onderdrukken bij de commentaren van gisteren. Iedereen zocht zich te pletter naar een grafzerk en niemand zag hem staan in het bos. Daarom vandaag maar een uitstapje naar Wyldemerkwei 7a in Harich. Waar ik de onderstaande foto van Google Maps afhaalde.
In het weekend ben ik bezig geweest met het puzzelen aan een dubbele wisselschakelaar in het trappenhuis. Het is al een iets ouder huis uit de tijd dat men de kleurcodes begon te wisselen. De mensen die destijds de bedrading hebben aangelegd waren hierin niet consequent. Daardoor werd ik geconfronteerd met het feit dat een zwarte schakeldraad als fase gebruikt werd. Nu denk je goed oppassen aansluitingen een voor een omzetten en klaar is Sjoerd. Jammer dan. Ook de aansluitingen van de wisselschakelaar zijn in de loop van de jaren aangepast. De fase draden zitten tegenwoordig in het midden bij een Busch en Jeager schakelaar, en bij de oude stond helemaal niets op… Al met al ben ik er een dag mee kwijt geweest om op alle etages (3) weer verlichting te krijgen.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

 1. logbankje

  Gelukkig ben je slim genoeg om het probleem op te lossen.
  ik vermoed dat je een kruisschakeling bedoeld, twee wisselschakelaar en een kruisschakelaar.
  Corrigeer me als ik fout zit.
  Maar voor heel veel niet op te lossen, zat nog in mijn vroegere opleiding, lang terug. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op het logBankje voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

  1. bvision

   Ik mocht je corrigeren, op ieder etage zitten apart schakelende schakelaars voor de verdieping en de verdieping eronder of erboven. dus boven zit een wisselschakelaar en onder zit een wissel schakelaar en op de tussenverdieping zitten twee wisselschakelaars er zijn geen kruisschakelaars omdat op ieder verdieping een lamp kan branden zonder dat op de andere verdieping een lamp hoeft te branden.’

 2. Ria van Felius

  Die grafzerk heb ik geloof ik niet meegekregen… ik ga nog eens kijken zo. Fijn dat hij in elk geval gevonden is. Je kunt toch maar ergens zoet mee zijn en zonder licht is wel even leuk, maar ook niet lang 😉

 3. Dat soort grappen hebben we hier ook meegemaakt in het oude huisje. In het nieuwe huis is alles natuurlijk in orde maar nog steeds wel 3x 230 volt, het oude systeem. Gelukkig hebben we Roel 🙂

 4. Weet je wat nog het meest erg is… we zijn er gisteren weer langs gereden, niet gestopt hoor, maar ik wees wel… morgen laat hij zien waar die grafzerk staat dan…. whooooooooooohahahahahaha ja we eindigden weer op Laaksum. 😉

  X

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.